Secondary Adv

8 vaksina ne gare, ja si funksionon secila

Share on Google+

Dy vaksina tashmë kanë siguruar autorizim nga FDA dhe EMA dhe tre janë të autorizuara në Mbretërinë e Bashkuar.

 

Pfizer / BioNTech

Pfizer dhe partneri i saj me bazë në Gjermani BioNTech përdorin një qasje të re për të bërë vaksina pasi përdorin të Messenger ARN ose mARN. Prodhuesit e vaksinave nuk kanë nevojë për vetë virusin - vetëm sekuencën. Messenger ARN është një fije e vetme e kodit gjenetik që qelizat mund të "lexojnë" dhe të përdorin për të bërë një proteinë. Vaksinat ARN NUK bëhen pjesë e përhershme e trupit tuaj.

 

Ato janë mesazhe të përkohshme që udhëzojnë qelizat të bëjnë një proteinë virale përkohësisht. Provat klinike treguan se vaksina e Pfizer ishte 95% efektive në parandalimin e infeksioneve simptomatike. Vaksina e Pfizer duhet të mbahet në temperatura ultra të ftohta rreth minus 100 gradë F ose minus 75 gradë C. Efektet anësore janë të rralla dhe zakonisht të lehta. Ato përfshijnë ethe dhe dhimbje koke, megjithëse shumë pak njerëz kanë përjetuar reaksione alergjike ndaj vaksinës.

  

Moderna

Vaksina e Moderna bazohet gjithashtu në ARNi. "ARNi është si një softuer për qelizën", tha Moderna. Dhe si vaksina Pfizer / BioNTech, ajo kodon qelizat për të bërë një pjesë të proteinës spike. Ashtu si vaksina e Pfizer, vaksina Moderna shkon në qelizat muskulore të krahut, dhe ndoshta në qelizat e sistemit imunitar aty pranë, dhe i udhëzon ato të bëjnë pjesë të proteinave spike.

 

Provat klinike treguan se vaksina e Moderna ishte 94% efektive në parandalimin e infeksioneve simptomatike dhe kompania thotë se ka të dhëna që tregojnë se vaksina parandalon gjithashtu të gjitha infeksionet. Moderna mendon se qasja e saj është më e mirë dhe tha se vaksina e saj mund të transportohet në minus 20 gradë C dhe mund të mbahet e qëndrueshme për 30 ditë në 2 gradë deri në 8 gradë C.

 

Vaksina e Johnson & Johnson, Janssen Pharmaceuticals

Vaksina e koronavirusit të Janssen është një vaksinë vektoriale rekombinante. Ai përdor një version të përpunuar gjenetikisht të adenovirus 26, i cili mund të shkaktojë ftohjen e zakonshme, por shkulja e gjenit e ka çaktivizuar atë. Ai gjithashtu jep udhëzimet gjenetike për të bërë një pjesë të proteinave spike. Është një vaksinë me një dozë. Të dhënat e provës së fazës 1-2, tregojnë se vaksina gjeneroi një përgjigje të antitrupave në vullnetarë të moshës 18 deri në 55 vjeç, si dhe një grup të dytë të vullnetarëve 65 vjeç e lart. Efektet anësore ishin minimale.

 

AstraZeneca

Vaksina e AstraZeneca, e bërë me një ekip në Universitetin e Oksfordit në Britani, quhet vaksinë vektoriale. Përdor një virus të ftohtë të zakonshëm të quajtur adenovirus për të çuar proteina spike nga koronavirusi në qeliza. Ai gjithashtu synon të bëjë që trupat e njerëzve të prodhojnë vaksinat e tyre duke shkulur pak kopje të proteinave spike. Është një mënyrë më e lirë për të bërë vaksina - por më ngadalë sesa përdorimi i ARN.

 

Kompania është zotuar të bëjë që vaksina e saj të jetë e disponueshme me çmim të ulët për vendet rreth botës. Vaksina mund të mbahet e qëndrueshme për gjashtë muaj në temperaturat standarde të frigoriferit, tha kompania. Të dhënat konfuze nga provat treguan se vaksina e AstraZeneca mund të jetë mesatarisht 70% efektive.

 

Novavax

Kompania bioteknologjike me bazë në Maryland Novavax specializohet në vaksinat "nën-njësia e proteinave". Ata përdorin nano-grimca të ngjashme me virusin si bazë dhe i mbulojnë ato me pjesë të krijuara gjenetikisht të proteinave spike të koronavirusit. Novavax përdor një virus insektesh të quajtur baculovirus për të futur proteina spike të koronavirusit në qelizat e molës, të cilat më pas prodhojnë proteina. Kjo është korrur dhe përzier me një ndihmës - një përforcues imunitar, bazuar në saponin, që gjendet në pemët e lëvores së sapunit.

 

Sanofi dhe GlaxoSmithKline 

Kjo është gjithashtu një vaksinë e nën-njësisë së proteinave, duke përdorur teknologjinë FluBlok të Sanofit me një ndihmës GlaxoSmithKline. Ai gjithashtu përdor një baculovirus për të rritur copa të vogla të proteinave spike. Provat e fazës 1/2 treguan se vaksina shkakton një përgjigje imune të krahasueshme me pacientët të cilët u rikuperuan nga Covid-19 tek të rriturit më të rinj, por vaksina nuk prodhoi përgjigjen imune të dëshiruar tek të rriturit e moshuar. Kompanitë planifikojnë të fillojnë një provë të re në shkurt.

 

Sinovac dhe Sinopharm

Kompania kineze Sinovac's CoronaVac përdor një virus të inaktivuar - një nga metodat më të vjetra për vaksinimin e njerëzve. Tufa të tëra të koronavirusit rriten, "vriten" dhe më pas bëhen vaksina. Po kështu, vaksina e Sinopharm në një virus të inaktivuar.

 

Sputnik V

Vaksina koronavirus e Rusisë Sputnik V është një vaksinë vektoriale adenovirale. Ajo përdor dy viruse të zakonshëm të ftohjes të quajtur adenovirus 5 dhe adenovirus 26 për të bartur materialin gjenetik për proteina spike në trup.


Më të lexuarat