Secondary Adv

Zhvillohet pasaporta e pare e vaksinimit

Share on Google+

Një bashkim i organizatave shëndetësore dhe kompanive të teknologjisë, përfshirë Microsoft dhe Oracle, po punojnë në një projekt që verifikon kush ka bërë vaksinën Covid. 

 

E quajtur Iniciativa e Kredencave të Vaksinimit (VCI), ndërmarrja synon të ndihmojë njerëzit të marrin kopje dixhitale të koduara të të dhënave të tyre të imunizimit të ruajtura në një portofol dixhital.

VCI thotë se po punon për të bërë kredencialet duke përdorur specifikimin e SMART Health Cards, e cila është krijuar për të lejuar njerëzit të ruajnë imunizimin ose rezultatet laboratorike në një portofol dixhital, dhe mund të vijë në formën e një kodi QR për të skanuar për verifikim.

Pasaportat dixhitale dhe letrat kredenciale janë duke ngritur shqetësime midis grupeve të privatësisë që besojnë se 'derisa të gjithë të kenë qasje në një vaksinë efektive, çdo sistem që kërkon një pasaportë për hyrje ose shërbim do të jetë i padrejtë', thuhet nga Privacy International.

Vaksina është një ushtrim i shëndetit publik dhe nuk duhet të jetë një diskriminues i ri. VCI nuk duket se po e shikon projektin e saj si të drejtë, por si një mënyrë për të ndihmuar shoqërinë të kthehet në jetën para-pandemike dhe ta bëjë këtë në mënyrë të sigurt.

Nisma po ndërtohet nga Fondacioni i Projektit Commons, i cili po punon në Pass-in e saj të Përbashkët që lejon udhëtarët të paraqesin rezultatet e provave të vaksinimit ose testit të koronavirusit kur fluturojnë dhe kalojnë kufijtë në vendet e tjera.

Disa kompani ajrore, përfshirë United Airlines dhe JetBlue, aktualisht janë duke testuar CommonPass. VCI përfshin emra të mëdhenj të teknologjisë si Microsoft, Salesforce dhe Oracle, si dhe Klinika Mayo. Në Shtetet e Bashkuara, ku vaksinat nga Pfizer dhe Moderna janë autorizuar për përdorim urgjent, individët e vaksinuar marrin një kartë vaksinimi ose shtypje. 


Më të lexuarat