Secondary Adv

Zbulohen 3 faktore qe ulin efektivitetin e vaksines

Share on Google+

Një studim i ri ka paralajmëruar se disa faktorë mund të ulin efektivitetin e vaksinave Covid-19 për disa njerëz. 

 

Studiuesit paralajmërojnë se depresioni, stresi dhe vetmia mund të dobësojnë aftësinë e trupit për të zhvilluar një përgjigje imune ndaj vaksinave. Ekipi beson se mund të jetë e mundur të zvogëlohen këto efekte negative me masa të thjeshta të tilla si ushtrimi dhe gjumi.

Studimet e mëparshme kanë treguar se kushtet e shëndetit mendor mund të dobësojnë sistemin imunitar të trupit dhe të ulin efektivitetin e disa vaksinave. Studiuesit kanë zbuluar se e njëjta gjë duket se është e vërtetë për vaksinën Covid. Pandemia ka një komponent po aq shqetësues të shëndetit mendor, duke shkaktuar ankth dhe depresion, ndër shumë probleme të tjera të lidhura me të. 

Stresorët emocionalë si këta mund të ndikojnë në sistemin imunitar të një personi, duke dëmtuar aftësinë e tij për të shmangur infeksionet. Studimi i ri hedh dritë mbi efikasitetin e vaksinës dhe sesi sjelljet shëndetësore dhe stresuesit emocionalë mund të ndryshojnë aftësinë e trupit për të zhvilluar një përgjigje imune. Problemi është se pandemia në vetvete mund të jetë duke i amplifikuar këta faktorë rreziku.

Vaksinat funksionojnë duke ngacmuar sistemin imunitar, duke rezultuar në prodhimin e antitrupave që synojnë patogjenë specifikë. Prodhimi i vazhdueshëm i antitrupave ndihmon për të përcaktuar se sa efektive është një vaksinë në ofrimin e mbrojtjes afatgjatë.

Shqetësues, një përmbledhje e hulumtimit të mëparshëm zbuloi se depresioni, stresi dhe vetmia mund të zgjasin sasinë e kohës që duhet për të zhvilluar imunitetin, si dhe të shkurtojnë kohëzgjatjen e imunitetit.


Më të lexuarat