Secondary Adv

Covid nuk do jete me i demshem se ftohja

Share on Google+

Një studim i ri pretendon tani që COVID-19 së shpejti mund të mos jetë më i dëmshëm se ftohja e zakonshme. 

 

Analiza jonë e të dhënave imunologjike dhe epidemiologjike mbi koronavirusët endemikë njerëzorë (HCoVs) tregon se imuniteti bllokues i infeksionit zbehet shpejt, por imuniteti që zvogëlon sëmundjen është jetëgjatë. 

Modeli ynë, duke përfshirë këto përbërës të imunitetit, rikapitulon të dy ashpërsinë aktuale të CoV -2 dhe natyra beninje e HCoVs, duke sugjeruar që sapo të arrihet faza endemike dhe ekspozimi primar të jetë në fëmijëri, CoV-2 mund të mos jetë më virulent sesa ftohja e zakonshme, shkruajnë autorët e studimit.

Autorët shikuan historinë e koronavirusëve të tjerë të njohur, gjithsej gjashtë. Katër prej tyre janë mjaft dashamirës, ​​por dy të tjerët, SARS dhe MERS, janë shumë më të rrezikshëm, por fatmirësisht janë kontrolluar. Katër të tjerët, megjithatë, mund të gjenden shpesh në popullatat e sotme.

Janë këto katër viruse që autorët studiuan për të gjetur sesi mund të sillet COVID-19 brenda disa vitesh. Në mënyrë më të dukshme, ata shikuan se si viruset prekën fëmijët nën pesë vjeç, sistemet imune të të cilëve janë më të fortë se mesatarja. 

Studiuesit arritën në përfundimin se ndërsa popullatat janë gjithnjë e më të ekspozuara ndaj virusit, ai mund të bëhet po aq i lehtë sa një ftohje e zakonshme e thjeshtë që mezi prek fëmijët nën pesë vjeç. Edhe pse ky është një lajm i mirë shumë i nevojshëm, duhet theksuar se nuk është e mundur të parashikohet me të vërtetë se si do të evoluojë virusi dhe si do të përgjigjet imuniteti.

Asnjë nga vaksinat e disponueshme aktualisht nuk ofron imunitet 100% kundër COVID-19, dhe deri më tani, ne nuk kemi të dhëna se sa do të zgjasin efektet e tyre.


Më të lexuarat