Secondary Adv

Qelizat B zgjasin me shume se 6 muaj

Share on Google+

Njerëzit që i kanë mbijetuar COVID-19 mund të jenë disi të mbrojtur nga infeksioni, sugjeron një studim i ri. 

 

Shkencëtarët zbuluan se një lloj imuniteti, nga qelizat B të kujtesës, zgjat të paktën gjashtë muaj. Qelizat B 'kujtojnë' se si të krijojnë antitrupa kundër viruseve, përfshirë atë që shkakton COVID-19.

Dhe këto qeliza mashtrohen më pak lehtësisht nga mutacionet në proteinën spike të varianteve 'super-kovide' si forma më infektive në Mbretërinë e Bashkuar, B117, krahasuar me vetë antitrupat. Shkencëtarët janë të shqetësuar se mutacionet në proteinën spike që lejon koronavirusin të infektojë qelizat njerëzore mund t'i bëjë variantet më pak 'të dukshme' ndaj antitrupave nga periudhat e mëparshme me COVID-19 ose vaksinat.

Por qelizat B mund të ndihmojnë në zgjidhjen e këtij problemi. Kjo sepse antitrupat individualë janë mjaft specifikë për virusin që ata mësuan të luftonin së pari. Por qelizat B 'evoluan' pas rikuperimit të pacientëve dhe 'shprehin antitrupa me rritje të fuqisë dhe gjerësisë neutralizuese', shkruan studiuesit.

Por qelizat B që ishin varur në trupat e pacientëve, duke evoluar për gjashtë muaj, jo vetëm që njohën koronavirusin e maskuar, por prodhuan antitrupa që mund ta luftonin atë. Qelizat B' specifike të kujtesës mbeten në trup dhe shumohen me shpejtësi dhe gjenerojnë antitrupa kundër virusit.

Infeksioni i kaluar ishte i lidhur me një rrezik 83% më të ulët të marrjes së virusit krahasuar me ata që nuk e kishin pasur kurrë. Neutralizimi i aktivitetit të antitrupave zvogëlohet me kalimin e kohës. Por numri i qelizave B të kujtesës mbetet i pandryshuar.


Më të lexuarat