Secondary Adv

Variantet e reja mund te kerkojne vaksine tjeter

Share on Google+

Shkencëtarët duhet të fillojnë të zhvillojnë vaksina të reja Covid tani për të ndaluar evolucionin e koronavirusit për t'i shpëtuar sistemit imunitar.

  

Profesori Ravi Gupta, një mikrobiolog i Universitetit të Kembrixhit, ka frikë se ekziston rreziku që mutacionet të 'shkatërrojnë' efikasitetin eprodhimeve aktuale të vaksinave ndërsa ato grumbullohen.

Vaksinat që kemi tani duhet të funksionojnë kundër virusit aktual, tha ai, por ato duhet të mbahen të azhornuara me variante të reja në rast se mutohen aq shumë sa të pushojnë së funksionuari. Nëse efektiviteti i një vaksine është shumë i ulët, ekziston një rrezik më i lartë që njerëzit të infektohen pavarësisht se kanë marrë një vaksinë.

Variacionet kryesore të virusit SARS-CoV-2, janë shfaqur në Angli, Afrikën e Jugut dhe Brazil gjatë muajit të kaluar. Të gjithë përmbajnë ndryshime në proteinën spike, e cila synohet nga sistemi imunitar. Shkencëtarët zbuluan në një studim të vogël tashmë që kur mostrat e gjakut nga të mbijetuarit e koronavirusit ishin të ekspozuar ndaj variantit të Afrikës së Jugut, pothuajse gjysma nuk treguan fare reagim imunitar sepse sistemet e tyre imune nuk e njihnin atë.

Nëse virusi ndryshon shumë formë - dhe ata vazhdimisht ndryshojnë për shkak të gabimeve të rastit kur riprodhohen, edhe pse shumë prej këtyre ndryshimeve nuk bëjnë asnjë ndryshim, sistemi imunitar nuk do të jetë në gjendje t'i bashkohet atij.

Nëse vaksinat nuk ecin me ndryshimet, tha profesor Gupta, ekziston rreziku që mutacione të vogla të shtohen dhe t'i bëjnë vaksinat më pak efektive. Kjo mund të çojë në shpërthime që fillojnë përsëri edhe pasi të gjithë janë vaksinuar.


Më të lexuarat