Secondary Adv

Oksford po pergatit vaksinen e re te Covid

Share on Google+

Shkencëtarët e Oksfordit thuhet se janë gati të prodhojnë me shpejtësi versione të reja të vaksinës së tyre në përpjekje për të luftuar variantet e reja më ngjitëse.

 

Ekipi që qëndron pas vaksinës nga Oxford dhe AstraZeneca Plc janë duke ndërmarrë studime për të rikonfiguruar teknologjinë. Shkencëtarët thuhet se po punojnë në vlerësime se sa shpejt ata mund të rikonfigurojnë platformën e tyre të vaksinave ChAdOx.

Një zëdhënës i Oksfordit u raportua të ketë thënë se universiteti po vlerëson me kujdes ndikimin e varianteve të reja në imunitetin e vaksinave dhe vlerëson proceset e nevojshme për zhvillimin e shpejtë të vaksinave të rregulluara Covid nëse këto janë të nevojshme.

Vaksina stërvit sistemin tuaj imunitar për të njohur proteinën kulmore në pjesën e jashtme të virusit. Por antitrupat tuaj dhe qelizat e bardha të gjakut dhe sistemin tuaj imunitar, ata nuk njohin vetëm një pjesë të asaj kulmi, ata njohin shumë pjesë të ndryshme të saj.

"Pra, edhe nëse ka mutacione të çuditshme, ju do të keni akoma antitrupa të tjerë që mund të njohin pjesë të tjera të saj. Për momentin nuk ka asnjë provë që vaksinat nuk do të funksionojnë kundër një varianti të ri, por kjo është diçka që ne duhet ta shikojmë.

Kjo vjen pasi shkencëtarët në të gjithë botën u alarmuan nga përhapja e shpejtë e varianti i ri 501.v2 i zbuluar për herë të parë në Afrikën e Jugut dhe varianti po aq infektiv B.1.1.7 që ka çuar në një rritje të fundit të rasteve në Mbretërinë e Bashkuar.


Më të lexuarat