Secondary Adv

Femijet nuk jane perhapesit kryesore te Covid

Share on Google+

Fëmijët nuk ka gjasa të kenë luajtur një rol të rëndësishëm në përhapjen e koronavirusit gjatë valës së parë vitin e kaluar, tregon një studim. 

 

Gjatë gjithë pandemisë është bërë gjithnjë e më e dukshme që fëmijët preken më pak nga Covid-19; simptomat, sëmundjet e rënda dhe shifrat e vdekjes tek fëmijët janë të gjitha shumë më të ulta se sa pritej kur krahasoheshin me pjesën tjetër të popullsisë.

Shifrat nga Shëndeti Publik Angli (PHE) tregojnë rrezikun aktual të vdekjes nga koronavirusi nëse infektohet është 1,513 për 100,000 njerëz për mbi 80 vjeç, por për fëmijët e moshës pesë deri në nëntë vjeç, kjo është vetëm 0,1 për 100,000. Arsyeja e saktë për këtë mospërputhje mbetet e panjohur, por një teori kryesore thotë se të rinjtë kanë më pak receptorë që virusi përdor për të hyrë në qeliza, duke e bërë më të vështirë për virusin të infektojë fëmijët.

Këta receptorë bëhen më të bollshëm me kalimin e moshës. Studimi i ri nga Gjermania regjistroi prindërit dhe fëmijët nga familjet në një provë e cila u zhvillua midis prillit dhe majit të vitit 2020, përpara se të shfaqeshin variante të reja, të cilat mund të jenë më të mira në infektimin e fëmijëve.

Hulumtimi zbuloi se fëmijët kishin më pak të ngjarë të infektoheshin sesa prindërit e tyre dhe gjithashtu kanë më pak gjasa që t'ia kalojnë atë dikujt në familjen e tyre. Shifra për fëmijët ishte vetëm 0.6 përqind, një rënie e trefishtë. Prandaj, nuk ka gjasa që fëmijët të kenë rritur pandeminë.

Studimi u krye kur shkollat ​​u mbyllën dhe fëmijët ishin më pak të ekspozuar ndaj virusit, por studiuesit që nuk janë përfshirë me studimin thonë se kjo nuk do të thotë që gjetjet janë të parëndësishme.


Më të lexuarat