Secondary Adv

Profesionet me te rrezikuara nga Covid

Share on Google+

Punëtorët e fabrikës, stafi i mikpritjes, parukierët dhe stafi i kujdesit, ishin ndër profesionet me normat më të larta të vdekjes nga koronavirusi vitin e kaluar.

 

Njerëzit që punojnë në afërsi të njëri-tjetrit, në role më të ulëta dhe në punë me ekspozim të rregullt ndaj Covid-19 vazhdojnë të kenë nivele më të larta vdekjesh krahasuar me pjesën tjetër të popullsisë në moshë pune, sipas shifrave të reja nga Zyra për Statistikat Kombëtare (ON).

Për burrat, furrtarët, baristët, kasapët dhe oficerët e policisë ishin disa nga profesionet individuale që regjistronin nivelet më të larta të vdekjes. Për gratë ishin punë që përfshijnë linja montimi dhe operacione rutinë të makinerive, të tilla si makinierë qepjeje, si dhe punonjës të kujdesit dhe pastruese, parukiere dhe kuzhiniere.

Shifrat përfshijnë pothuajse 8,000 vdekje, nga ata të moshës 20 deri 64 vjeç, të regjistruar në Angli dhe Uells midis 9 Marsit dhe 28 Dhjetorit 2020. Shkalla e vdekjeve Covid-19 për burra dhe gra që punojnë si profesionistë të mësimdhënies dhe arsimit, siç janë mësuesit e shkollës së mesme, nuk u ngritën në mënyrë statistikore në mënyrë të konsiderueshme krahasuar me normat për popullsinë më të gjerë që punon.

 

Cilat punë kanë përqindjen më të lartë të vdekjeve?

Disa profesione kishin një numër të ulët të vdekjeve se të tjerët, por një normë shumë më të lartë për shkak të një numri më të ulët të njerëzve që punojnë në atë industri. Për shembull, niveli i vdekjeve për furrtarët meshkuj ishte 715.6 vdekje për 100,000 burra, me 15 vdekje totale. 

Në krahasim, kishte shtatë herë më shumë vdekje midis punonjësve të kujdesit meshkuj dhe kujdestarëve në shtëpi (107 vdekje totale), por shkalla ishte më e ulët në 109.9. Shkalla e vdekjeve që përfshijnë Covid-19 midis profesioneve individuale të zgjedhura sipas seksit (ata të moshës 20 deri 64 vjeç në Angli dhe Uells) të regjistruar midis 9 marsit dhe 28 dhjetorit të vitit të kaluar.


Më të lexuarat