Secondary Adv

Zbulohet ne Rusi gripi i shpendeve qe prek njerezit

Share on Google+

Rusia ka raportuar rastet e para të një lloji të gripit të shpendëve, H5N8, që kalon nga pulat tek njerëzit. 

 

Zyrtarët thanë se shtatë punëtorë në një fabrikë shpendësh në jug të vendit ishin infektuar pas një shpërthimi atje në dhjetor. Të shtatë njerëzit tani po ndihen mirë", tha kreu i vëzhguesit të Rusisë për shëndetin e konsumatorit, Anna Popova.

Ajo tha se masat adekuate ishin marrë shpejt për të ndaluar përhapjen e infeksionit. Nuk kishte asnjë shenjë të transmetimit midis njerëzve, tha zonja Popova, duke shtuar se rasti ishte raportuar në Organizatën Botërore të Shëndetësisë.

Ajo vlerësoi "zbulimin e rëndësishëm shkencor" nga laboratori rus Vektor, i cili kishte izoluar materialin gjenetik të llojit nga punëtorët e infektuar. Zbulimi i këtyre mutacioneve kur virusi nuk ka fituar ende një aftësi për të transmetuar nga njeriu tek njeriu na jep të gjithëve, të gjithë botës, kohë për t'u përgatitur për mutacione të mundshme dhe për të reaguar në një mënyrë të përshtatshme dhe në kohë, tha zonja Popova.

Ajo tha se shkencëtarët rusë tani mund të fillojnë të punojnë në zhvillimin e sistemeve të provave. Shtame të tjera të gripit të shpendëve herë pas here infektojnë njerëzit dhe kanë çuar në vdekje, por ky është raporti i parë i llojit H5N8 që përcillet.


Më të lexuarat