Secondary Adv

5 gjenet pergjegjese per vdekjet nga Covid

Share on Google+

Ne nuk e dimë pse të rinj të shëndetshëm sëmuren rëndë me Covid, por një mundësi është që ata të jenë të predispozuar gjenetikisht për ta bërë këtë. 

 

Dallimet thelbësore në përbërjen gjenetike të njerëzve mund të shpjegojnë pse disa janë mbingarkuar plotësisht nga një virus i cili, duke pasur parasysh moshën dhe statusin e tyre shëndetësor, ata duhet të jenë në gjendje të luftojnë pa ndonjë ndërlikim të madh, ndërsa të tjerët mezi shfaqin një simptomë të vetme.

Ne nuk e dimë pse këta të rinj të shëndetshëm sëmuren kaq shumë me Covid, por një mundësi është që ata të jenë të predispozuar gjenetikisht për ta bërë këtë, thotë Prof Eleanor Riley. Mund të jenë këta të rinj që kanë trashëguar variacione gjenetike nga prindërit e tyre që i vë ata në rrezik. Në dhjetor një ekip shkencëtarësh zbuluan 5 gjene kryesore që rrisin shanset që një pacient Covid të vdesë.

Nga rreth 20,000 gjenet e trupit të njeriut, shkencëtarët zbuluan se pacientët e sëmurë rëndë kishin më shumë gjasa të kishin ndryshime të mëdha në pesë prej tyre. Dhe të gjithë ata luajtën një rol të rëndësishëm në përgjigjen imune të trupit ndaj infeksionit. Njëra, e quajtur TYK2, është thelbësore për t'i bërë qelizat e sistemit imunitar më inflamatore.

Por nëse geni TYK2 është i gabuar, kjo përgjigje imune mund të kalojë në mbitension, duke i vendosur pacientët në rrezik të inflamacionit shumë të dëmshëm të mushkërive që shpesh është shkaku aktual i vdekjes nga Covid. Një fajtor tjetër ishte IFNAR2, një gjen përgjegjës për programimin e prodhimit të interferonit, një molekulë që fillon të gjithë reagimin e sistemit imunitar në shenjat e para të pranisë së armikut.

Kur ky gjen funksionon keq, lëshohet interferon i pamjaftueshëm, duke i dhënë virusit një fillim dhe duke e lejuar atë të replikohet shpejt përpara se të ketë ndonjë rezistencë. Nuk ka gjasa që këto zbulime të çojnë në shqyrtim rutinë gjenetik të pacientëve, pasi nuk ka ende një provë standarde në dispozicion, që do ishte jashtëzakonisht e gjatë dhe e kushtueshme.


Më të lexuarat