Secondary Adv

Ja sa gjasa ka te merni Covid ne familje

Share on Google+

Vetëm një në dhjetë njerëz që kapin Covid ia kalojnë atë dikujt me të cilin jetojnë, ka zbuluar një studim. 

 

Studiuesit amerikanë analizuan të dhënat nga më shumë se 7,000 shtëpi në Boston dhe gjetën më shumë se 25,000 njerëz që jetonin atje midis 4 marsit dhe 17 majit 2020. Në këtë hark kohor 7,262 njerëz morën Covid por ata ia kaluan atë vetëm 1,809 njerëzve të tjerë me të cilët jetuan, një normë transmetimi prej 10.1 përqind.

Gazeta gjithashtu zbuloi se gjasat e kalimit të virusit tek dikush me të cilin jetoni ishte më e ulët për më shumë bashkjetues. Për shembull, dikush në një shtëpi me tre deri në pesë persona, njëri prej të cilëve ishte i infektuar, ishte 20 përqind më pak i rrezikuar sesa një shtëpi me dy persona.

Rreziku i kapjes së virusit u rrit me 31 përqind nëse një person kishte astmë, 67 përqind për pacientët me kancer dhe 35 përqind nëse një anëtar i familjes ishte mbipeshë. Sidoqoftë, gjasat e infektimit janë dyfishuar për njerëzit me sëmundje të mëlçisë.

Faktorët e pavarur që lidhen në mënyrë të konsiderueshme me rrezik më të lartë të transmetimit përfshinin moshën më të madhe se 18 vjeç dhe kushte të shumta shoqëruese, shkruajnë studiuesit nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts.

Përfundimet mbështesin kërkime të tjera të cilat kanë gjetur një shkallë të ulët të sulmit sekondar të virusit në familje. Një përmbledhje e 54 studimeve të botuara gjithashtu në Rrjetin JAMA Open në Dhjetor 2020 gjeti shkallën e transmetimit të familjeve prej 16.6 përqind.


Më të lexuarat