Secondary Adv

10 kullat me te larta qe po ndertohen ne bote

Share on Google+

Disa nga studiot më të njohura të arkitekturës në botë, duke përfshirë BIG, Foster + Partners, Zaha Hadid Architects dhe Dorte Mandrup, po hartojnë rrokaqiej super të lartë.

 

Këto janë 10 ndërtesat më të larta që janë në horizont. Ndërtesat që arrijnë mbi 300 metra të larta klasifikohen nga Këshilli për Ndërtesa të larta dhe Habitatet Urbane si rrokaqiejt supertall. Që kur Ndërtesa e Chrysler në New York u bë rrokaqielli i parë në botë në vitin 1930, mbi 170 superndërtesa janë ndërtuar në të gjithë botën me numrin në rritje të shpejtë në vitet e fundit. Një rekord prej 26 ndërtesash mbi 300 metra u përfunduan në vitin 2019.

 

Shumë nga këta rrokaqiej u ndërtuan nga studiot që specializohen në këto ndërtesa të rënda inxhinierike, të tilla si Kohn Pedersen Fox, Skidmore Owings dhe Merrill dhe Adrian Smith + Gordon Gill. Më poshtë janë 10 rrokaqiejt super të lartë të dizenjuar nga disa prej emrave më të mëdhenj në arkitekturë që do të përfundojnë në dy vitet e ardhshme: 

 

Për shkak të hapjes më vonë këtë vit, Vista Tower është një treshe kullash xhami të ndërlidhura të dizenjuara nga Studio Gang, studio amerikane e arkitekturës e themeluar nga Jeanne Gang. Qëndruar përgjatë lumit Çikago, të tre rrokaqiejt do të shfaqin një fasadë të valëzuar prej qelqi blu-jeshil, me kullën më të lartë që arrin 348 metra.

Për shkak të përfundimit në 2022, 50 Hudson Yards dolën në krye të këtij viti. Blloku i zyrës me lartësi 308 metra është projektuar nga studioja britanike e arkitekturës Foster + Partners. I formuar nga tre vëllime prapa-kthyese, 50 Hudson Yards ka një bërthamë betoni dhe çeliku dhe një fasadë xhami. 

Gjithashtu një tjetër që pritet të përfundojë vitin e ardhshëm është Spiralja, një kullë zyre e lartë 314 metra nga firma BIG e arkitektit danez Bjarke Ingel. Rrokaqielli super I larte e merr emrin nga tarracat e shkallëzuara që mbështjellin deri në pengesat e tij. Spiralja, gjithashtu si Hudson Yards, doli në krye muajin e kaluar.

The One është një tjetër kullë e Foster + Partners që pritet të përfundojë në dy vitet e ardhshme. E planifikuar për t’u hapur në 2023, kulla e banimit e lartë 306 metra është në ndërtim e sipër në Toronto. Veshja me ngjyrë të zbehtë bronzi do të mbulojë elementet e fasadës së rrokaqiellit dhe forma e saj drejtvizore do të ndahet në blloqe të ndara nga nivelet e saj mekanike.

Plani i Dorte Mandrup për këtë rrokaqiell të lartë 320 metra në qytetin danez të Brande përfshin bërjen e tij "klimë pozitive" si pjesë e angazhimit të firmës së saj Dorte Mandrup Arkitekter për qëndrueshmërinë. Për shkak të përfundimit në 2023, Bestseller Tower do të përmbajë një hotel dhe zyra, me një grup ndërtesash të planifikuara gjithashtu përreth bazës së saj.

Projekti i tretë super  lartë i ardhshëm i Norman Foster janë në të vërtetë dy kulla, një grup binjak rrokaqiejsh në Miami që të dy do të jenë të gjatë 320 metra. Kullat u miratuan pasi Miami ngriti kufirin e saj të lartësisë për ndërtesat. Ndërtesat e ndërlidhura do të strehojnë 660 apartamente kur projekti të përfundojë në 2023.

Zaha Hadid Architects gjithashtu ka në plan një palë rrokaqiej të lidhur. Firma, e cila tani drejtohet nga Patrik Schumacher, projektoi Kullën C për një rreth të ri financiar në Shenzhen. Më e larta e kullave do të jetë gati 400 metra e lartë, me dy strukturat të lidhura nga tarracat e mbjella.

Arkitekti japonez Sou Fujimoto po projekton pjesën e sipërme të Torch Tower, një zhvillim 390 metra i lartë që do të bëhet ndërtesa më e lartë në Japoni. Për shkak të përfundimit në 2028, projekti është një bashkëpunim midis Sou Fujimoto Architects dhe Mitsubishi Jisho Sekkei.

Ky projekt ka kaluar nëpër përsëritje të shumëfishta që nga konceptimi i tij në 2013. Aktualisht, më e larta nga dy kullat është 298 metra, duke e bërë atë thjesht të ndrojtur nga statusi i vërtetë i ndërtesave super të larta. Në njoftimin e tij të fundit, Frank Gehry zbuloi se dy rrokaqiejt do të mbulohen në panele prej alumini reflektues me teksturë.

Edhe pse është akoma në fazat e planifikimit, 1200 Bay Street është një pretendent për rrokaqiellin më të gjatë të Kanadasë me 324 metra. Rrokaqielli 87 katësh është propozuar për një vendodhje në zonën Yorkville të qytetit në cepin veriperëndimor të Bay Street dhe Bloor Street.


Më të lexuarat