Secondary Adv

Personat me grupin e gjakut A me te rrezikuar nga Covid

Share on Google+

Njerëzit janë më të rrezikuar nga marrja e koronavirusit nëse kanë gjak të tipit A, ka zbuluar një studim.

 

Analiza e bazuar në laborator hetoi raportet e mëparshme që grupi i gjakut ndikon në ndjeshmërinë e një individi ndaj infeksionit me SARS-CoV-2. Ajo zbuloi se pavarësisht nga grupi i gjakut, koronavirusi nuk është në gjendje të infektojë direkt qelizat e kuqe të gjakut.

Sidoqoftë, virusi ka një prirje më të lartë për qelizat e tjera, të tilla si ato që gjenden në traktin respirator, të cilat shprehin një molekulë specifike të tipit A të quajtur antigjen. Kjo do të thotë që njerëzit me qelizat e fytit dhe hundës të tipit A janë më të ndjeshëm ndaj infeksionit me SARS-CoV-2 sesa të tjerët.

Studimi është një nga të parët që sugjeron një arsye prapa shkallës disproporcionale të infeksionit të parë midis grupeve të gjakut. Shkencëtarët përsëritën proteinën kulmore të koronavirusit që del nga trupi i virusit dhe është ajo që rrëmben qelizat. Në mënyrë të veçantë, ekipi u përqendrua në fushën e lidhjes së receptorëve (RBD), pjesa e qelizës spike e cila lidhet fizikisht me receptorët e qelizave njerëzore.

Ky rajon është kritik për të lejuar virusin të infektojë qelizat dhe të kuptuarit se si ndërvepron me receptorët qelizorë, i lejon studiuesit të kuptojnë më shumë rreth infeksionit. Grupi i gjakut ka një ndikim më të gjerë në përbërjen e trupit sesa vetëm qelizat e kuqe të gjakut.

Për shembull, antigjenet e grupeve të gjakut gjithashtu dalin nga qelizat diku tjetër në trup, përfshirë qelizat që rrethojnë sistemin e frymëmarrjes, siç janë hunda dhe fyti. Këto vijnë në dy forma, tipi I dhe tipi II. SARS-CoV-2 RBD shfaqi preferencë të lartë për të njëjtin lloj të grupit të gjakut A (tipi I) i shprehur në qelizat epiteliale të frymëmarrjes.


Më të lexuarat