Secondary Adv

Zbulohet shtresa misterioze e Tokes

Share on Google+

Ne mund të kuptojmë më shumë për historinë e planetit tonë tani që shkencëtarët kanë zbuluar një shtresë të re në bërthamën e Tokës.

 

Të udhëhequr nga studiuesit në Universitetin Kombëtar Australian (ANU), ekipi konfirmoi ekzistencën e "bërthamës më të brendshme" të Tokës.

Eshtë ende e vështirë për të analizuar dhe vëzhguar këtë shtresë të sapo zbuluar shpjegoi Joanne Stephenson, autori kryesor i studimit, por mund të na tregojë një ngjarje misterioze të panjohur, të ndodhur gjatë historisë së Tokës sonë. Eshtë shumë emocionuese dhe mund të nënkuptojë që ne duhet të rishkruajmë librat shkollorë! tha ajo.

Përbërja e kësaj shtrese të re sugjeron që historia e planetit tonë mund të ketë përfshirë dy ngjarje të ndryshme ftohëse. Hetimi dhe analizimi i bërthamës së brendshme të planetit tonë na ndihmon të kuptojmë më mirë historinë dhe evolucionin e tij.

Ajo që kemi njohur deri në këtë studim të fundit ANU është se Toka përbëhet nga katër shtresa kryesore: kore, manteli, bërthama e jashtme dhe bërthama e brendshme. Shtresa e re që ekipi zbuloi ndodhet brenda bërthamës së brendshme. Edhe pse gjetjet e ekipit janë të reja, ky koncept i një shtrese tjetër ka qenë i lirë për disa vjet.

Sidoqoftë, "të dhënat ishin shumë të paqarta", theksoi Stephenson. Ne e gjetëm këtë duke përdorur një algoritëm shumë të zgjuar të kërkimit për të zhvendosur mijëra modele të bërthamës së brendshme. Ka akoma shumë më shumë studime dhe vëzhgime për t'u bërë para se konkluzionet e ekipit të konfirmohen plotësisht.


Më të lexuarat