Secondary Adv

Vaksina e Moderna mund te shkaktoje reaksione te lekures

Share on Google+

Vaksina Covid e Moderna raportohet se po shkakton reaksione të lëkurës dhe skuqje rreth vendit të injeksionit, deri në 11 ditë pas vaksinimit.

 

Mjekët nga SH.B.A. kanë shkruar një artikull ku përshkruhet reagimi i pazakontë dermatologjik i vaksinës. Ata raportojnë të paktën 12 incidente të pacientëve që paraqesin pjesë të mëdha, të kuqe të lëkurës, të cilat mund të ngrihen, kruhen ose dhembin.

Ekspertët besojnë se skuqjet e lëkurës janë shkaktuar nga një reagim imunitar alergjik i vonuar që zakonisht shihet në reagimet e ilaçeve. Të gjithë u trajtuan dhe u zgjidhën, duke marrë një mesatare prej gjashtë ditësh për t'u pastruar.

Të 12 u inkurajuan të merrnin dozën e tyre të dytë, dhe e bënë këtë, duke përfunduar imunizimin e tyre kundër Covid-19. Tre pacientë patën të njëjtin reagim pas dozës së tyre të dytë, ndërsa tre patën një reagim me ashpërsi më të vogël. Gjysma e grupit nuk kishte asnjë reagim pas mjekimit të tyre.

Pavarësisht nëse keni përjetuar një skuqje në vendin e injeksionit menjëherë ose si ky reagim i vonuar i lëkurës, asnjë prej kushteve nuk duhet t'ju ndalojë të merrni dozën e dytë të vaksinës, thotë Dr Kimberly Blumenthal. Ekspertët besojnë se skuqjet e lëkurës janë shkaktuar nga një përgjigje imunitare alergjike e vonuar që zakonisht shihet në reagimet e ilaçeve.

Për shumicën e njerëzve që po e përjetojnë këtë, ne besojmë se është e lidhur me sistemin imunitar të trupit, u shprehën mjekët. Studiuesit paralajmërojnë që skuqjet nuk duhet të ngatërrohen me infeksionet e lëkurës.


Më të lexuarat