Secondary Adv

Studimi: Covid infekton qelizat e gojes

Share on Google+

SARS-CoV-2, koronavirusi që shkakton Covid-19, infekton pështymën dhe qelizat në gojë, tregon një studim i ri.

 

Studiuesit amerikanë kanë gjetur prova se gjëndrat e pështymës janë një zonë në gojë ku virusi vdekjeprurës infekton qelizat tona. Infeksioni SARS-CoV-2 në gojë paraqet simptomat orale që kanë përjetuar njerëzit me Covid-19, siç janë humbja e shijes, tharja e gojës dhe flluskat, besojnë ata.

Goja gjithashtu mund të luajë një rol në transmetimin e SARS-CoV-2 në mushkëri ose sistemin e tretjes përmes pështymës së ngarkuar me virus nga qelizat orale të infektuara, mendojnë ekspertët. Provat e mëparshme kanë sugjeruar tashmë përhapjen e Covid-19 përmes sekrecioneve të gojës dhe hundës, përfshirë pështymën, sipas OBSH.

Duke zbuluar një rol potencialisht të nënvlerësuar për zgavrën me gojë në infeksionin SARS-CoV-2, studimi ynë mund të hapë rrugë të reja hetimore duke çuar në një kuptim më të mirë të rrjedhës së infeksionit dhe sëmundjes, tha autori i studimit Blake M. Warner. Një informacion i tillë mund të informojë ndërhyrjet për të luftuar virusin dhe për të lehtësuar simptomat orale të Covid-19.

Dihet mirë që rrugët e sipërme të frymëmarrjes dhe mushkëritë janë vendet kryesore të infeksionit SARS-CoV-2. Por tashmë ka pasur 'të dhëna' se virusi mund të infektojë qelizat në pjesë të tjera të trupit, të tilla si sistemi i tretjes, enët e gjakut, veshkat dhe, siç tregon ky studim, goja.

Potenciali i virusit për të infektuar zona të shumta të trupit mund të ndihmojë në shpjegimin e simptomave të gjera të përjetuara nga pacientët Covid-19. Studiuesit tashmë e dinë që pështyma e njerëzve me Covid mund të përmbajë nivele të larta të SARS-CoV-2.


Më të lexuarat