Secondary Adv

Infektimi apo vaksinimi, ja kush ofron me shume antitrupa

Share on Google+

Të mbijetuarit e koronavirusit që vaksinohen reagojnë deri në shtatë herë më mirë ndaj tij sesa ata që nuk kanë kaluar virusin, ka zbuluar një studim.

 

Studiuesit zbuluan se nivelet e antitrupave ishin tre herë më të larta tek njerëzit që kishin virusin dhe më pas një dozë e goditjes së Pfizer, krahasuar me dikë që nuk ishte infektuar kurrë por kishte dy doza të së njëjtës vaksinë.

Dallimi ishte edhe më i madh kur ata shikuan njerëz që nuk e kishin pasur kurrë Covid dhe u ishte dhënë vetëm një dozë. Por ekspertët pretenduan se doza e vetme prodhoi një përgjigje imune 'të fuqishme' në 99 përqind të njerëzve. Studimi është bërë në 237 punonjës shëndetësorë në Sheffield, Oxford, Liverpool, Newcastle dhe Birmingham.

Shumica e vullnetarëve ishin femra. Ajo mati nivelet e antitrupave dhe qelizave T, të cilat janë substanca të përdorura nga sistemi imunitar për të shkatërruar koronavirusin. Nivelet më të larta në përgjithësi nënkuptojnë imunitet më të fortë.

Shkencëtarët zbuluan se, pas një doze të vaksinës, njerëzit që ishin infektuar me Covid në të kaluarën kishin 6.8 herë më shumë antitrupa në gjak sesa ata që nuk e kishin kaluar. Ata kishin 2.9 herë më shumë antitrupa pas një doze sesa njerëzit që nuk ishin infektuar, por të cilëve u ishin dhënë dy doza, kursi total i vaksinës.

Por ekspertët thanë që dozat e dyta janë ende të nevojshme për të gjithë sepse mendohet se përforcuesi bën që imuniteti të zgjasë për më shumë. Studimi vjen pasi gjetjet në muajt e fundit treguan përgjigje të antitrupave pasi një dozë janë dukshëm më të larta tek njerëzit që i kanë mbijetuar Covid. 


Më të lexuarat