Secondary Adv

10 metalet me te kushtueshme ne bote per 2021

Share on Google+

Shumë njerëz janë të interesuar për metalet e çmuara të cilat mund t'i fitojnë për shkak të luksit dhe vlerës së tij.

 

Ka metale të ndryshme të çmuara në botë që vijnë në varietete të madhësive dhe formave të ndryshme. Megjithatë, më e zakonshmja që shumica e njerëzve e dinë janë ari dhe argjendi. Metalet e çmuar dihet që janë shumë të shtrenjta dhe në këtë post, ne do të shikojmë 10 metalet më të shtrenjta në botë në 2021.

 

Ka disa metale të çmuara që janë shumë të kërkuar dhe shumë të vlefshëm sot në botë që I bën ato të shtrenjta. Kjo listë e metaleve më të shtrenjta në botë është përpiluar nga burime të verifikueshme që përfshijnë investime ari dhe lloje të tjera të analizave të metaleve.

 

10. Indium

Indiumi është një element kimik i butë-argjend i bardhë i cili mund të dallohet nga numri i tij atomik 49 dhe simboli i tij, In. Indiumi është metali më i butë në planet, përveç Alkalit, dhe është një metal që kontribuon në rreth 0.21 pjesë për milion të kores së tokës. Indiumi është ndër 10 metalet më të shtrenjta në botë në 2021. Në varësi të pastërtisë dhe sasisë, indiumi kushton rreth 1-  5 dollarë për gram.

 

9. Skandiumi

Skandiumi është metali i dytë më i shtrenjtë në botë në 2021. Duke përdorur simbolin, Sc ose numrin atomik 21.A, ky element kimik mund të identifikohet. Nga analiza spektrale e mineraleve ellesenite dhe gadolinite, Scandium u zbulua për herë të parë në Skandinavi në 1879. Mund të jetë i pranishëm në shumicën e depozitave të përbërjes së tokës së rrallë dhe uraniumit, por nxirret vetëm në disa miniera në të gjithë botën nga ato xeherore. Një gram kushton 44 dollarë për acetatin e Skandiumit.

 

8. Argjendi

Një nga metalet më të njohur dhe të zakonshëm në planet, argjendi, shfaqet në listën tonë të metaleve të çmuara në numrin 8. Ag është simboli i tij i elementit kimik, dhe 47 është numri i tij atomik. Argjendi dihet të jetë një nga metalet më të shtrenjtë në botë në 2021.

 

Përçueshmëria elektrike më e lartë, përçueshmëria termike dhe reflektimi i çdo metali të njohur nga njeriu janë të ekspozuara në argjend. Pjesa më e madhe e argjendit në botë është krijuar si një nënprodukt i rafinimit të arit, plumbit, bakrit dhe zinkut. 0,48 dollarë për gram është çmimi aktual i përafërt për gram argjend.

 

7. Renium

Reniumi konsiderohet si një nga metalet më të rrallë në koren e tokës dhe ka pikën e tretë më të lartë të shkrirjes të çdo elementi të qëndrueshëm dhe pikën e dytë më të lartë të vlimit. Simboli i tij i elementit kimik, Re, dhe numri atomik 75 mund të përdoren për ta klasifikuar atë. Isshtë një nga metalet më të shtrenjtë në botë në 2021.

 

6. Osmium

Në grupin e platinës, Osmium është një metal tranzicion i fortë, i kaltërt dhe i bardhë që mund të përdoret si një përbërës kryesor në aliazhet dhe xehet e platinës. Eshtë elementi më i dendur që ekziston natyrshëm. Osmiumi është një nga metalet më të shtrenjtë në botë në 2021. 

 

5. Iridiumi

Iridiumi, i cili dihet se është metali i dytë më i dendur në tokë, është një metal i fortë tranzicioni i bardhë-argjendtë. Iridiumi eshtë metali më rezistent ndaj korrozionit dhe mund të gjendet në meteorit dhe korja e tokës me bollëk. Iridiumi është një nga metalet më të shtrenjtë në botë në 2021. Sasitë më të konsiderueshme të këtij metali janë prodhuar nga Afrika e Jugut, të cilat ajo i eksporton në vendet rreth botës për t'u përdorur në artikuj të ndryshëm, të tilla si orë dhe busulla, dhe të gjitha përbërësit e ndryshëm të industrisë së automobilave. Çmimi në treg i Iridiumit është rreth 520 dollarë për ons.

 

4. Ruteni

Rutheniumi hyn në numrin katër në listën tonë të metaleve më të shtrenjta në botë në 2021. Rutheniumi është një element kimik me simbolin Ru dhe numrin atomik 44 që mund të shënohet. I përket grupit Platinum. Ruteni më së shpeshti gjendet në xeherore që përmbajnë metale të tjerë të grupit platin. Zakonisht përdoret në shumë pajisje të përdorura në elektronikë. Ruteni kushton rreth 260 dollarë për ons.

 

3. Ari

Metali i tretë më i shtrenjtë në botë është ari. Meqenëse është metali më i njohur gjerësisht në botë, ky metal i çmuar nuk kërkon prezantim. Ari është një metal i verdhë, i trashë, i lëmuar, i lakueshëm në formën e tij më të pastër dhe është një nga elementët kimikë më pak reaktivë në botë. Ari është një nga metalet më të shtrenjtë në botë në 2021. Me rreth 440 ton në vit, Kina prodhon akoma sasinë më të madhe të arit. Cmimi i arit për gram, siç qëndron aktualisht, është afërsisht 53,95 dollarë.

 

2. Palladium

Palladiumi është metali i dytë më i shtrenjtë në botë 2021. Elementi kimik i njohur me simbolin Pd dhe numrin e tij atomik 46 është paladiumi. Palladium ka pikën më të ulët të shkrirjes dhe është më pak e dendura nga të gjitha. Përdorimi më i zakonshëm i palladiumeve është në konvertuesit katalitikë, të cilët përdoren për të transformuar deri në 90 % të të gjitha gazrave të dëmshëm në substanca më pak të dëmshme në shkarkimet e makinave.

 

Përdoret gjithashtu për të prodhuar disa prej bizhuterive më të kushtueshme në botë, si dhe elektronika, trajtimi i ujërave nëntokësore, pastrimi i hidrogjenit, stomatologjia dhe ilaçet. Nëse dëshironi të shpenzoni ca para në këtë metal të çmuar, një gram Palladium do t'ju kushtojë 72,13 dollarë. 

 

1. Rodiumi

Çmimi i shkon Rhodium si metali i çmuar më i shtrenjtë në botë në 2021. Ky metal i çmuar është jashtëzakonisht i rrallë dhe mund të përfaqësohet më së miri si një metal tranzicion inert i cili është i bardhë argjendi, i fortë, rezistent ndaj korrozionit. Mund të gjendet së bashku me metalet e tjerë të çmuar të grupit të platinës në minerale platin ose nikeli.

 

Ashtu si metali i dytë i çmuar më i kushtueshëm në botë, Palladium, rreth 80 përqind e Rodiumit në botë përdoret në një konvertues katalizator me tre drejtime në makina si një nga katalizatorët. Çmimi aktual për gram Rodium që nga viti 2021 është 260,42 dollare.


Më të lexuarat