Secondary Adv

Rusia zhvillon vaksinen e pare Covid per kafshet

Share on Google+

Këtë të mërkurë Rusia tha se kishte zhvilluar dhe regjistruar vaksinën e parë në botë COVID-19 për kafshët.

 

E zhvilluar nga shkencëtarët e Shërbimit Federal për Mbikëqyrjen Veterinare dhe Fitosanitare (Rosselkhoznadzor), vaksina mund të shkojë në prodhim masiv që në Prill, u tha zëvendësshefi Konstantin Savenkov gazetarëve të TASS.

Vaksina quhet Carnivak-Cov dhe provat klinike të saj filluan në tetor të vitit të kaluar. Me sa duket është provuar të jetë efektive në qen, mace, bizon, dhelpra dhe kafshë të tjera, thotë Reuters. Të gjitha kafshët në provë që u vaksinuan zhvilluan antitrupa ndaj koronavirusit në 100 përqind të rasteve, tha Savenkov.

Deri më tani, është produkti i parë dhe i vetëm në botë për parandalimin e COVID-19 tek kafshët, tha ai. Duket mirë deri më tani, dhe studimi mbi gjatësinë e efikasitetit të vaksinës vazhdon. Deri më tani, tregohet se zgjat jo më pak se gjashtë muaj.

Një nga fokuset kryesore të kësaj vaksine, përveç shpëtimit të kafshëve nga virusi, është parandalimi i çdo mutacioni të mëtejshëm të virusit. Vitin e kaluar, miliona bizon në Danimarkë u shkatërruan pasi u gjet një mutacion COVID-19, duke u përhapur nga kafshët tek njerëzit.

Kështu që shpresa për një vaksinë të tillë është të minimizojë këtë rrezik mutacioni për kafshët, dhe kalimin nga ata te njerëzit. Eshtë e lehtë të kuptosh pse një vaksinë COVID për kafshët do të ishte e popullarizuar. Ndërsa mutacionet e koronavirusit vazhdojnë të shfaqen në të gjithë botën, duke zvogëluar potencialisht shkallën e efikasitetit të vaksinave aktuale.


Më të lexuarat