Secondary Adv

Vaksina e Pfizer 100 per qind efektive te femijet

Share on Google+

Pfizer thotë se provat kanë treguar që vaksina e saj COVID-19 është 100 për qind efektive tek fëmijët e moshës 12 deri në 15 vjeç.

 

Prova përfshiu vetëm 2,260 fëmijë, një pjesë e madhësisë së zhvilluar për të rriturit, i cili përfshiu më shumë se 40,000 njerëz. Kompania njoftoi të mërkurën se në një provë të Fazës 3 të fëmijëve mes moshave 12 dhe 15, vaksina 'demonstroi 100 përqind efikasitet dhe përgjigje të fuqishme të antitrupave'.

Por asnjë vaksinë që është përdorur gjerësisht nuk ka përfunduar të jetë 100 për qind efektive dhe nuk ka gjasa që vaksina Covid e Pfizer të jetë krejtësisht mbrojtëse për popullatën e përgjithshme të adoleshentëve nëse miliona e marrin atë. Deri më tani, fëmijët nën 18 vjeç përbëjnë më pak se 12 përqind të rasteve COVID-19 të SHBA dhe është jashtëzakonisht e rrallë që ata të vdesin nga infeksioni.

Vetëm 331 fëmijë nën 18 vjeç kanë vdekur nga COVID, krahasuar me më shumë se 550,000 të rritur. Në provën e 2,260 adoleshentëve të moshës 12 deri në 15, kishte 18 raste të COVID-19 në grupin që mori një dozë  placebo dhe asnjë në grupin që mori vaksinën, duke rezultuar në 100 për qind efikasitet në parandalimin e COVID-19, sipas Pfizer.

Eshtë praktikisht e pamundur që ky efikasitet të mbetet kaq i lartë nëse vaksina përdoret në popullatën e përgjithshme, shumica e fëmijëve nuk zhvillojnë simptoma ose sëmuren lehtë vetëm edhe nëse kapin Covid.

Deri më tani, të dhënat në botën reale sugjerojnë se vaksina e Pfizer është rreth 90 për qind efektive tek të rriturit. Kjo është një mbrojtje e shkëlqyeshme, por nuk i përmbahet efektshmërisë së saj prej 95 përqind në prova.


Më të lexuarat