Secondary Adv

Me pak se 5 per qind e infektimeve ndodhin ne shkolla

Share on Google+

Një përqindje e vogël e infeksioneve të koronavirusit fitohen gjatë qëndrimit në shkollë, sugjeron një studim i ri.

 

Studiuesit kryen disa simulime dhe gjetën më pak se 5 % e sëmundjeve të lidhura me COVID midis studentëve dhe mësuesve që ndodhën në shkollë  dhe se shumica e rasteve ishin marrë brenda komunitetit.

Ekipi, nga Shëndeti Publik Ontario, thotë se gjetjet e tij tregojnë se qeveritë lokale dhe shtetërore duhet të marrin masa të tjera përveç mbylljes së shkollave për të zvogëluar përhapjen e COVID. Për studimin, ekipi krijoi një model transmetimi duke përdorur një popullsi prej një milion bazuar në karakteristikat e popullsisë prej 14.5 mln njerëz në Ontario, Kanada.

Anëtarët e popullsisë u caktuan rastësisht në familje, lagje, qytete ose rajone rurale, klasa, çerdhe dhe vende pune. Një total prej 150 individësh u zgjodhën rastësisht për t'u infektuar me COVID dhe mund të ekspozoheshin në çdo vend ku ata punuan, jetuan ose shkuan në shkollë.

Modeli zbuloi se në skenarin në të cilin shkollat ​​u hapën përsëri, por nuk kishte asnjë masë, kishte 493 infeksione në shkolla krahasuar me 15,892 në komunitet. Në skenarin në të cilin shkollat ​​u rihapën, por kishte kontakte të kufizuara jo-shtëpiake, kishte 421 infeksione shkollore krahasuar me 9,643 në komunitet.

Në skenarin përfundimtar të shkollave të rihapura dhe disa infeksioneve të reja, kishte  167 infektime  në shkollë dhe 7,265 raste pozitive në zonën përreth. Kjo do të thotë që infeksionet në shkolla përbënin 3.15% të rasteve në skenarin e parë, 4.19% në të dytin dhe 2.37% në të tretin.


Më të lexuarat