Secondary Adv

Zbulohen kimikate toksike ne maskat e fytyres

Share on Google+

Shkencëtarët kanë gjetur prova se disa maska ​​të fytyrës që janë në shitje dhe përdoren gjerësisht nga njerëzit janë të veshura me kimikate toksike.

 

Testet paraprake kanë zbuluar gjurmë të një shumëllojshmërie përbërjesh të cilat janë shumë të kufizuara për arsye shëndetësore dhe mjedisore. Kjo përfshin formaldehidin, një kimikat që dihet se shkakton lotim të syve; ndjesi djegieje në sy, hundë dhe fyt; kollitje; gulçimë; dhe të përziera.

Ekspertët janë të shqetësuar se prania e këtyre kimikateve në maska ​​të cilat përdoren për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë komplikacione shëndetësore. Provat zbulojnë se edhe pse maskat e fytyrës duhet të plotësojnë standarde specifike, jo të gjitha i plotësojnë ato.

Por maskat të dizajnuara për përdorim nga publiku i gjerë nuk janë të kontrolluara dhe dështojnë të përmbushin të njëjtat standarde si PPE të gradës mjekësore. Profesor Michael Braungart, kreu teste në maska ​​të cilat kishin shkaktuar skuqje te njerëzit.

Ajo që po marrim frymë përmes gojës dhe hundës në të vërtetë  është mbetje e rrezikshme, tha profesori Braungart. Këto maska ​​të përdorura u gjet se përmbajnë formaldehid dhe kimikate të tjera. Formaldehidi është kimikati që jep erën 'e pastër' kur hapet një paketë e re maskash.

Ai gjithashtu gjeti anilinë, një kancerogjen i njohur. Ne gjetëm formaldehid dhe madje anilinë dhe vumë re se aroma të panjohura artificiale po aplikoheshin për të mbuluar çdo erë kimike të pakëndshme nga maska, tha ai.

Në rastin e maskave kirurgjikale me ngjyrë blu, gjetëm kobalt, i cili mund të përdoret si një bojë blu. Në tërësi, ne kemi një koktej kimik përpara hundës dhe gojës që nuk është testuar kurrë për toksicitet ose për ndonjë efekt afatgjatë në shëndet, tha ai.


Më të lexuarat