Secondary Adv

Krijohet pajisja e levizshme qe dallon variantet Covid

Share on Google+

Shkencëtarët thonë se kanë krijuar një test të ri, të lëvizshëm që mund të zbulojë Covid në vetëm disa minuta dhe madje të identifikojë nëse është një variant shumë infektiv.

 

Krijuar nga Instituti Salk për Studime Biologjike, në La Jolla, California, testi quhet NIRVANA (sekuenca nanopore e amplifikimit të shpejtë viral izotermik për analizë në kohë reale).

Makineria me madhësi laptopi mund të diagnostikojë COVID në 15 minuta dhe, në të njëjtën kohë, të testojë për viruse të tjerë me simptoma të ngjashme si gripi. Ajo gjithashtu mund të kryejë renditjen gjenetike në vetëm tre orë për të përcaktuar nëse virusi është një mutacion, e cila mund të ndihmojë ekspertët e shëndetit publik të përcaktojnë sa shpejt po përhapet virusi.

Kjo është një metodë e zbulimit dhe mbikëqyrjes së virusit që nuk kërkon një infrastrukturë të shtrenjtë si qasjet e tjera. Ne mund të përmbushim me një provë portative të njëjtën gjë që të tjerët po përdorin dy ose tre teste të ndryshme, me makina të ndryshme, për të bërë.

Aktualisht, procesi për testimin e pacientëve për COVID-19 përfshin një test të reaksionit zinxhir polimerazë (PCR), i konsideruar standardi i artë i testeve, i cili kërkon materialin gjenetik të virusit. Li dhe Izpisua Belmonte krijuan NIRVANA për të testuar COVID-19 si dhe gripin A, adenovirusin njerëzor dhe koronavirusët e tjerë.

Ata thonë se testi do të raportojë rezultate pozitive ose negative në vetëm 15 minuta. Ata shtojnë se brenda tre orësh, pajisja mund të zbulojë edhe llojin e variantit. Në të gjitha rastet, makina identifikoi saktë se cilat viruse ishin të pranishëm dhe, nëse ishte pozitive për koronavirusin e ri, testi identifikon llojin e duhur.


Më të lexuarat