Secondary Adv

Efektet me te zakonshme anesore te 3 vaksinave Covid

Share on Google+

Sipas CDC, 30 % e popullsisë amerikane ka marrë të paktën një dozë dhe 16.9% janë imunizuar plotësisht, ose nga Pfizer-BioNTech, Moderna ose Johnson & Johnson.

 

Miliona amerikanë aktualisht po marrin vaksinat e koronavirusit ndërsa SH.B.A. punon për të rivendosur një ndjenjë të normalitetit nga pandemia. Disa njerëz kanë hezituar të vaksinohen për shkak të frikës nga përjetimi i efekteve anësore të tilla si ethe ose dhimbje koke, ndërsa të tjerët kanë dëgjuar raporte të reaksioneve më ekstreme duke përfshirë skuqje të mëdha në krah ose deri në anafilaksi. Mjekët thonë se reagimet e rënda janë të rralla, dhe se efektet anësore të zakonshme, të tilla si dhimbja në vendin e injektimit, janë një shenjë që sistemi juaj imunitar po krijon një përgjigje.

 

PFIZER-BIONTECH

Simptomat më të zakonshme të vaksinës Pfizer janë dhimbja ose ënjtja në vendin e injektimit, dhimbje koke, lodhje, ethe, të dridhura dhe dhimbje të muskujve. Këto janë kryesisht simptoma të lehta deri të moderuara dhe zgjasin rreth një ose dy ditë. Dhimbja e kokës është ndoshta më e zakonshmja nga njerëzit të cilët janë vaksinuar.

Pastaj, ka efekte anësore më të rralla, të tilla si të përzier, të vjella dhe ënjtje të nyjeve limfatike dhe sqetullave. Dr Kennedy thotë se më pak se një në 10 njerëz do të përjetojnë këto efekte anësore. Më në fund, ka reaksione të rralla alergjike ndaj vaksinës, të cilat mund të përfshijnë  kruajtje dhe ënjtje, madje edhe anafilaksi.

 

MODERNA

Ngjashëm me vaksinën Pfizer, efektet anësore më të zakonshme të vaksinës Moderna përfshijnë dhimbje në vendin e injektimit, ethe, të dridhura, dhimbje koke dhe lodhje. Ethet e shkallës së ulët, dhembjet, vështirësitë në gjumë natën, janë simptoma të ngjashme me gripin, tha Dr Robert Murphy, një specialist i sëmundjeve infektive. Gjithashtu si Pfizer, njerëzit kanë më shumë të ngjarë të kenë efekte anësore më të forta pas dozës së dytë.

Një numër shumë i vogël i pacientëve Moderna kanë raportuar gjithashtu vuajtje të anafilaksisë pas dozës së tyre të parë. Ata mund të kenë ënjtje, por është një numër shumë i vogël. Disa kanë raportuar se kanë përjetuar 'krah Covid', në të cilin njerëzit kanë lëkurë të kruar dhe të fryrë, ndonjëherë të shoqëruara me gunga të kuqe. Por është një përgjigje e padëmshme nga sistemi imunitar ndaj vaksines që zbehet nga krahu brenda një jave.

 

JOHNSON & JOHNSON

Vaksina e koronavirusit me dozë të vetme Johnson & Johnson ka efekte anësore dukshëm më të buta se secila prej vaksinave nga Pfizer ose Moderna. Më pak njerëz po raportojnë efekte anësore, tha Kennedy. Ato janë më të buta. Më të zakonshmet janë dhimbjet në vendin e injeksionit, gjë që nuk është për t'u habitur pasi që është një gjilpërë që hyn në krahun tuaj, të cilën rreth 50 për qind do ta përjetojnë. Ai tha se rreth një e treta e marrësve raportojnë lodhje dhe dhimbje muskulore, 10 deri në 15 përqind raportojnë të përziera dhe rreth 10 përqind raportojnë ënjtje dhe skuqje në vendin e injeksionit.

Atëherë, pse vaksina e J & J prodhon më pak efekte anësore? Murphy tha sepse kjo vaksinë është e ndryshme nga dy të tjerat. Vaksina e J & J kombinon materialin gjenetik nga virusi i ri me gjenet e adenovirusit, i cili shkakton ftohjen e zakonshme , për të shkaktuar një përgjigje imune. Krahasimisht, vaksinat e Pfizer dhe Moderna përdorin një platformë më të re, pjesë e kodit gjenetik të patogjenit e quajtur RNA i dërguar, ose mARN, për ta bërë trupin të njohë koronavirusin dhe ta sulmojë atë nëse një person infektohet.


Më të lexuarat