Secondary Adv

Bota ne rrezik nga mungesa e produkteve ushqimore

Share on Google+

Ndërsa popullsia globale vazhdon të rritet, një studim i ri tregon se produktiviteti bujqësor ka rënë për shkak të efekteve të ndryshimit të klimës.

 

Në të gjithë botën, fermerët po rritin 20 për qind më pak ushqim sesa do të ishin në kushte mjedisore të njëjta me ato të viteve 1960. Kryesorja është ndryshimi i modeleve të motit, thonë studiuesit, duke përfshirë përmbytjet në rritje dhe thatësira në zona të ndryshme.

Zhvendosjet drastike dhe të papritura të lidhura me ndryshimin e klimës e bëjnë më të vështirë për të planifikuar strategji prodhuese për të dhënë korrjen më të suksesshme. Rajonet aktuale si Amerika Latine, Karaibet dhe Afrika janë goditur më keq, me rritjen e bujqësisë një të tretën e asaj që mund të jetë.

Produktiviteti i faktorit total është një masë e efikasitetit ekonomik që përdoret zakonisht për të përcaktuar se si industritë po rriten, zakonisht duke krahasuar raportin e inputit me rezultatet. Por, në bujqësi, fermerët nuk janë në kontroll të të gjithë faktorëve që ndikojnë në prodhimin e tyre, duke e bërë produktivitetin të ndërlikuar për t'u llogaritur.

Studiuesit gjetën një ulje prej 21% të produktivitetit botëror bujqësor që nga viti 1961, ekuivalente e humbjes së shtatë viteve të fundit të rritjes. Efektet, megjithatë, nuk janë të njëtrajtshme: Rajonet më të ngrohta si Afrika, Amerika Latine dhe Karaibet kanë përjetuar ngadalësime të rritjes midis 26 %dhe 34%, përfundoi studimi.

SHBA panë vetëm rënie të rritjes me afërsisht 5% në 15%.'Disa njerëz mendojnë për ndryshimin e klimës si një problem të largët, diçka që duhet të shqetësojë kryesisht brezat e ardhshëm, tha Ortiz-Bobea.Studimi ynë zbulon se ndryshimet klimatike  tashmë kanë një ndikim joproporcional në vendet e varfëra që varen kryesisht nga bujqësia," shtoi ai.


Më të lexuarat