Secondary Adv

Studimi: Rrezet e diellit neutralizojne Covid

Share on Google+

Studiuesit po bëjnë thirrje për një vështrim më të afërt të aftësisë së rrezeve të diellit për të neutralizuar SARS-CoV-2.

 

Ekipi krahasoi të dhënat nga një studim i korrikut 2020 që raportoi inaktivimin e shpejtë të të SARS-CoV-2 nga rrezet e diellit në një mjedis laboratorik, me një teori të çaktivizimit të koronavirusit nga rrezatimi diellor që u botua vetëm një muaj më parë.

Ata vunë re se virusi ishte inaktivuar madje tetë herë më shpejt në eksperimente sesa parashikoi modeli më i fundit teorik. Teoria supozon që inaktivizimi funksionon duke goditur UV-B në ARN të virusit, duke e dëmtuar atë, tha profesori i inxhinierisë mekanike UC Santa Barbara dhe autori kryesor Paolo Luzzatto-Fegiz në një deklaratë.

Sidoqoftë, ekipi hulumtues mendoi se inaktivizimi i ARN nga UV-B mund të mos jetë e gjithë historia. Shkencëtarët spekuluan se mund të ekzistojë një mekanizëm tjetër përveç inaktivimit të ARN nga rrezet UV-B siç është UV-A, përbërësi më pak energjik i rrezeve të diellit.

Njerëzit mendojnë se UV-A nuk ka shumë efekt, por mund të jetë në bashkëveprim me disa nga molekulat në mjedis, shpjegoi Luzzatto-Fezig. Këto molekula nga ana e tyre mund të bashkëveprojnë me virusin, duke përshpejtuar inaktivizimin.

Analiza jonë tregon nevojën për eksperimente shtesë për të provuar veçmas efektet e gjatësisë së valës specifike të dritës dhe përbërjen e mesme. Nëse UV-A rezulton të jetë në gjendje të inaktivizojë koronavirusin, kjo mund të rezultojë shumë e frytshme pasi tani ka shumë lloje të llambave LED të lira që janë edhe më të forta se rrezet e diellit natyrore.


Më të lexuarat