Secondary Adv

Grupi i gjakut nuk percakton rrezikun nga Covid

Share on Google+

Grupi i gjakut i një personi nuk ndikon në rrezikun e tij për të zhvilluar Covid-19 të rëndë ose për t'u shtruar në spital nga infeksioni, ka zbuluar një studim. 

 

Studimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit me gjak të tipit A janë më të rrezikuar nga kapja e koronavirusit. Për të përcaktuar nëse kjo ishte e vërtetë, mjekët amerikanë analizuan të dhënat shëndetësore të më shumë se 100,000 njerëzve që kishin kryer një test Covid-19 në të gjithë Utah, Idaho dhe Nevada midis marsit dhe nëntorit 2020.

Grupi i gjakut është një tipar i cili përcaktohet nga ADN-ja e një personi dhe varet nga versionet e gjeneve të trashëguara nga prindërit e një personi. Këto gjene diktojnë praninë e antigjeneve në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut, enët në formë donate të cilat sjellin oksigjen rreth trupit në arteriet dhe venat.

Antigjenet janë proteina të spikatura dhe ekzistojnë dy versione, A dhe B, të cilat gjenden në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut, të njohura edhe si eritrocite. Çdo person ka ose A, B, A dhe B, ose asnjë. Prandaj këta njerëz do të kenë përkatësisht grupin e gjakut A, B, AB dhe O, dhe ky njihet si sistemi i grupit të gjakut ABO.

Një antigjen tjetër në qeliza, i quajtur Rhesus, është pozitiv ose negativ dhe kjo përcakton nëse një person është, për shembull, A pozitiv apo A negativ. Studimet e mëparshme kishin zbuluar se njerëzit me gjak të tipit A rrezikojnë më shumë të kapin virusin.

Një studim la të kuptohet se njerëzit e tipit A kanë më shumë receptorë me të cilët mund të lidhet virusi, duke i bërë ata më të ndjeshëm. Ne nuk gjetëm asnjë lidhje të ABO me ndjeshmërinë ose ashpërsinë e sëmundjes, shkruajnë autorët e studimit në punimin e tyre.


Më të lexuarat