Secondary Adv

AstraZeneca mund te mos jete e pershtatshme per te rinjte

Share on Google+

Rregullatori i vaksinave në Britani mund të ndalojë të rinjtë nga marrja e vaksinës Covid të AstraZeneca, lidhur me shqetësimet e mpiksjes së gjakut.

 

MHRA e MB shpalli të Premten se ka parë 30 raste të mpiksjes së trurit në 18.1 milion njerëz të vaksinuar AstraZeneca, rreth një në çdo 600,000 njerëz (0.00017 përqind).

Por ekziston frika se ndërsa përfitimi nga njerëzit e moshuar që vaksinohen tejkalon shumë rrezikun, përdorimi ivaksinës tek të rinjtë është 'më i ndërlikuar'. Nëse një ndalim për vaksinën e AstraZeneca për personat nën 30 vjeç  konfirmohet nga MHRA, ky do të ishte kufizimi i parë i këtij lloji në MB dhe mund të ngadalësojë fazën tjetër të përhapjes.

Profesori Neil Ferguson tha se vaksina AstraZeneca mund të mos jetë e përshtatshme për të rinjtë nëse lidhja e saj me mpiksjen e gjakut provohet të jetë e vërtetë.

Ai tha që grupet e moshuara dhe të moshës së mesme duhet 'shumë' të bëjnë vaksinën sepse kërcënimi i Covid tejkalon shumë rrezikun e mpiksjes, që mendohet të prekë vetëm një në 600,000 njerëz duke pasur goditje (0.00017 përqind). Por epidemiologu I SAGE, tha se ekuilibri i rrezikut është 'pak më i komplikuar' kur merren parasysh njerëzit më të rinj që janë më pak të prekshëm nga virusi.

Rreziku i mpiksjes së gjakut nga vaksina mund të provojë të jetë më i lartë në grupmoshat më të reja. Shkencëtarët britanikë thonë se rreziku i vdekjes së Covid për 25 deri 44 vjeç është 0,04 për qind, dhe 0,01 për qind për njerëzit e moshës 15 deri 24 vjeç.


Më të lexuarat