Secondary Adv

Pamjet: Ja si AstraZeneca shkakton pergjigje imune

Share on Google+

Shkencëtarët kanë prodhuar imazhe mahnitëse që tregojnë saktësisht se çfarë ndodh me qelizat e një personi që injektohet me vaksinën AstraZeneca.

 

Imazhet zbulojnë se si vaksina i detyron qelizat e vetë personit të injektuar të bëjnë kopje të qelizave spike të vërteta të koronavirusit, një glikoproteinë, e cila del nga sipërfaqja e saj. Spiks në sipërfaqen e qelizave të vetë marrësit njihen më pas si një pushtues i huaj nga sistemi imunitar dhe sulmohen me antitrupa.

Sistemi imunitar kujton formën e spike dhe si ta mposhtni atë në mënyrë që nëse një person infektohet në të ardhmen, atëherë ata mund të luftojnë shpejt virusin.

Vaksina AstraZeneca është nën kritika për momentin për efektet anësore të pretenduara të cilat mund të shkaktojnë mpiksjen e gjakut në një përqindje shumë të vogël të njerëzve. Studiuesit nga Universiteti i Oksfordit punuan për të parë se sa e mirë ishte vaksina e tyre në imitimin e spike të koronavirusit.

Qelizat njerëzore në një laborator u ekspozuan ndaj vaksinës dhe pas dy ditësh studiuesit shikuan formën dhe strukturën e kunjave të imituar. Metoda e analizës quhet mikroskopi krio-elektronike (cryoEM) dhe mijëra imazhe u morën dhe u kombinuan si pjesë e studimit.

Analiza e vetë glikoproteinave zbuloi se spike të shkaktuara nga vaksina janë pothuajse identike me ato të virusit. Ky studim shpresojmë të sigurojë kuptim të mëtejshëm për publikun, duke i ndihmuar ata të shohin se si funksionon vaksina Oxford-AstraZeneca, u shprehën studiuesit.


Më të lexuarat