Secondary Adv

AstraZeneca: Simptomat e mpiksjes se gjakut

Share on Google+

Shqetësimi për mpiksjen e gjakut në një numër pacientësh që kanë marrë vaksinën AstraZeneca ka çuar në një numër vendesh që pezullojnë përdorimin e saj.

 

Por nga 20 milion njerëz që u vaksinuan kundër koronavirusit deri në fund të Marsit në MB, vetëm 79 njerëz kishin mpiksje gjaku dhe 19 prej tyre humbën jetën. Ende nuk është e qartë nëse mpiksjet e gjakut janë një efekt anësor i vërtetë i vaksinës AstraZeneca, apo thjesht një rastësi, por lidhja po bëhet më e fortë.

Tani është vendosur në MB që atyre që janë nën 30 vjeç do t'u ofrohet një alternativë ndaj AstraZeneca. Sidoqoftë, është akoma e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e mpiksjes së gjakut. Këtu është ajo që ju duhet të dini.

 

Çfarë është mpiksja e gjakut?

Mpiksja e gjakut është një proces i rëndësishëm në trup i cili parandalon gjakderdhjen e tepërt kur kemi prerje ose dëmtim. Një lloj i qelizave të gjakut të quajtur trombocitet dhe proteinat në plazmë punojnë së bashku për të ndaluar gjakderdhjen, dhe formojnë një mpiksje mbi dëmtimin. Këto natyrshëm do të treten pasi të jetë shëruar dëmtimi. Por nganjëherë mpiksjet mund të formohen në brendësi të enëve të gjakut pa pasur ndonjë dëmtim të dukshëm dhe ato nuk treten natyrshëm.

Çfarë i shkakton mpiksjet e gjakut?

Mpiksjet e gjakut mund të shkaktohen nga një numër shkaqesh të ndryshme. Për shembull, disa ilaçe mund të ndalojnë trombocitet të sinjalizojnë njëri-tjetrin në mënyrë që ato të mos qëndrojnë së bashku. Disa njerëz janë më të rrezikuar nga mpiksja e gjakut sesa të tjerët, dhe gjenetika gjithashtu luan një rol.

Faktorë të caktuar të rrezikut, të tilla si mbipesha mund të ngadalësojnë qarkullimin e gjakut në vena, dhe mosha mund të rrisë aftësinë natyrore të trupit për mpiksjen. Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një mpiksje gjaku janë shtatzënia, pirja e duhanit, kontraceptivët oralë, sëmundje kronike inflamatore, diabet, presion i lartë i gjakut, kolesterol i lartë.

 

Cilat janë simptomat e mpiksjes së gjakut?

Sipas NHS, simptomat e një mpiksje gjaku përfshijnë: dhimbje rrahjeje ose ngërçesh, ënjtje, skuqje dhe ngrohtësi në këmbë ose në krah, marrje fryme të papritur, dhimbje të mprehtë në gjoks (e cila mund të jetë më keq kur merrni frymë), kollë, ose kollitje gjaku.

Janë shumë të rralla këto mpiksje gjaku shumë specifike në tru, është e zakonshme të merrni efekte anësore minimale pasi të keni bërë vaksinën si një temperaturë, ethe, të dridhura, dhimbje koke, por nëse dhimbjet tuaja të kokës vazhdojnë përtej katër ditëve pasi keni bërë vaksinën, atëherë duhet të kërkoni ndihmë mjekësore. Simptoma të tjera përfshijnë vizion të paqartë dhe të përziera. Dhimbje koke, vizion të paqartë, të përziera, veçanërisht pas katër ditësh është koha kur duhet të kërkoni ndihmë mjekësore.


Më të lexuarat