Secondary Adv

Shkencetaret kane zbuluar forcen e 5 te natyres

Share on Google+

Shkencëtarët besojnë se ata mund të kenë zbuluar një forcë të pestë të natyrës, pasi vëzhguan grimca të vogla nënatomike që silleshin në një mënyrë të pazakontë.

 

Një analizë e re dërgoi grimca të vogla muoni, të cilat janë të ngjashme me një elektron, përmes një elektromagneti 15 tonësh për të matur se si ata 'lëkunden'. I quajtur eksperimenti Muon g-2, ndërsa grimcat udhëtuan përgjatë gjurmës magnetike 50 metra, ato u lëkundën 0,1 përqind nga Modeli Standard që është përdorur për 50 vjet.

Kjo sugjeron që muoni mund të bashkëveprojë me grimca ose forca të pazbuluara, dhe sepse ato formohen natyrshëm kur rrezet kozmike godasin atmosferën e Tokës, këto rezultate mund të ndryshojnë mënyrën se si ne besojmë se universi funksionon.

Këshilli i Objekteve të Shkencës dhe Teknologjisë të MB (STFC) tha se rezultati 'ofron prova të forta për ekzistencën e një grimce nën-atomike të zbuluar ose të një force të re'. Sidoqoftë, ata paralajmërojnë se ekziston një në 40,000 mundësi që rezultati të jetë një gabim statistikor.

Eksperimenti Muon g-2 kërkon shenja të grimcave dhe forcave të reja duke ekzaminuar saktësisht ndërveprimin e muonit me një fushë magnetike përreth. Muoni, kur vendoset në fushën magnetike, vetvetiu vepron si një busull e vogël magnetike dhe si një xhiroskop, kjo busull rrotullohet në një frekuencë të caktuar precize, të parashikuar nga Modeli Standard.

Sidoqoftë, bashkëpunimi g-2 e ka matur këtë rrotullim të jetë më i shpejtë nga sa parashikohet, duke sugjeruar që kuptimi ynë aktual i fizikës është i paplotë.


Më të lexuarat