Secondary Adv

Britania nis provat e perzjerjes se vaksinave

Share on Google+

Provat e vaksinave ‘mix and match’ do të zgjerohen për të përfshirë dy vaksina të reja.

 

Studiuesit kanë hetuar doza alternative të vaksinave Oxford/Astrazeneca dhe Pfizer, dy vaksinat e para që u përhapen në MB, që nga shkurti. Dhe programi tani do të shtrihet për të përfshirë vaksinat Moderna dhe Novavax.

Të udhëhequr nga Universiteti i Oksfordit, studimi shtesë do të kërkojë për të rekrutuar të rritur të moshës mbi 50 vjeç, të cilët kanë marrë vaksinën e tyre të parë në 8 deri në 12 javët e fundit. Matthew Snape, profesor në Universitetin e Oksfordit tha: Fokusi i të dyjave dhe studimi origjinal Com-Cov është për të zbuluar nëse vaksinat e shumta Covid që janë në dispozicion mund të përdoren në mënyrë më fleksible, me vaksina të ndryshme që përdoren për dozën e parë dhe të dytë.

Nëse mund të tregojmë se këto vaksina të përziera gjenerojnë një përgjigje imune aq të mirë sa ato standarde dhe pa një rritje të konsiderueshme në reagimet e vaksinës, kjo potencialisht do të lejojë që më shumë njerëz të përfundojnë kursin e tyre të imunizimit Covid-19 më shpejt.

Kjo gjithashtu do të krijonte qëndrueshmëri brenda sistemit në rast të mungesës së disponueshmërisë së ndonjë prej vaksinave në përdorim. Vullnetarët, të cilët do të kenë marrë ose vaksinën Oxford/AstraZeneca, ose Pfizer/BioNTech, do të ndahen rastësisht për të marrë ose nga e njëjta vaksinë për dozën e tyre të dytë, ose një dozë e vaksinave të prodhuara nga Moderna ose Novavax.

Nëse studimi tregon rezultate premtuese, MHRA dhe Komiteti i Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin do të vlerësonin zyrtarisht sigurinë dhe efikasitetin e çdo regjimi të ri të vaksinimit para se të paraqitet te pacientët.


Më të lexuarat