Secondary Adv

Johnson & Johnson shkakton mpiksje gjaku, ja simptomat

Share on Google+

Nëse përjetoni dhimbje koke të fortë, dhimbje të konsiderueshme të barkut ose këmbëve, ose gulçim në rritje, zyrtarët shëndetësorë duan që ju të telefononi mjekun tuaj.

 

Këto mund të jenë shenja të një lloji jashtëzakonisht të rrallë, të rëndë të mpiksjes që mund të lidhet me vaksinën Johnson & Johnson, aq të rralla sa që vetëm gjashtë raste janë raportuar në Shtetet e Bashkuara nga rreth 7 milion doza Johnson & Johnson të administruara.

CDC njoftoi se 6 gra mes moshave 18 dhe 48 kishin zhvilluar një trombozë të sinusit venoz cerebral (CVST), një mpiksje në zonën e trurit që mbledh dhe kullon gjakun e varfëruar nga oksigjeni. Kur kjo të ndodhë, "qelizat e gjakut mund të prishen dhe të rrjedhin gjak në indet e trurit, duke formuar një hemorragji", sipas Johns Hopkins Medicine.

Rastet nxitën CDC dhe FDA për të rekomanduar që administrata e vaksinës J&J Covid-19 të ndërpritet për të lejuar hetime të mëtejshme. 6 gratë zhvilluan simptoma të këtij "lloji të rrallë dhe të rëndë të mpiksjes së gjakut" midis 6 dhe 13 ditë pas vaksinimit të tyre J&J, tha CDC.

Për pesë nga gjashtë gratë, dhimbja e kokës ishte "tipari fillestar". Tiparet fillestare janë kryesisht lloje të simptomave jospecifike që mund të duken të lehta dhe jo aq të rëndësishme klinikisht, gjëra të tilla si dhimbje koke, letargji, të dridhura, dhimbje muskujsh.

Karakteristikat e mëvonshme përfshijnë dhimbje koke të fortë, disa shenja fokale, në një rast dhimbje të forta të barkut, mavijosje, ënjtje në gjymtyrët e poshtme. Duket se ka ngjashmëri midis ngjarjeve të rralla të mpiksjes së gjakut që lidhen ndoshta me vaksinën e Johnson & Johnson dhe vaksinës AstraZeneca të Covid.


Më të lexuarat