Secondary Adv

Zbulohet virusi i ngjashem me Covid qe prek kafshet

Share on Google+

Ndërsa Covid-19 shkatërroi botën në fillim të vitit 2020, qentë në Mbretërinë e Bashkuar po vuanin një shpërthim të një tjetër koronavirusi, ka zbuluar një studim.

 

Raportet nga pronarët e shqetësuar dhe veterinerët e shqetësuar në atë kohë tregonin se më shumë kafshë shtëpiake se zakonisht po sëmureshin me të vjella të rënda.

Studiuesit që studiojnë shpërthimin tani besojnë se ajo ishte shkaktuar nga një koronavirus kafshësh, ka shumë të ngjarë një variant i koronavirusit enterik të qenit (CeCoV). Njerëzit nuk mund ta kapin këtë lloj koronavirusi dhe nuk është e njëjtë me SARS-CoV-2, koronavirusi i ri që shkakton Covid-19 tek njerëzit.

Një ekip shkencëtarësh i udhëhequr nga Universiteti i Liverpool dhe Universiteti i Lancaster përgatitën 1,258 pyetësorë të rasteve për veterinerët dhe pronarët ndërsa morën 95 mostra klinike nga 71 kafshë.

Shpërthimet e sëmundjeve midis qenve janë të rralla, sepse të dhënat shpesh vijnë vetëm nga kafshë të zbutura, jo nga endacakët, për shkak të nevojës që kafsha ka të shkojë te veterineri. Sëmundjet që dihet se prekin qentë kanë vaksina për t'i parandaluar ato, të cilat janë shumë efektive dhe parandalojnë shumicën e patogjenëve të qenit.

Një test PCR u krye në mostra nga qen të dobët dhe zbuloi infeksionin me koronavirusin enterik të qenit, një defekt në stomak. Shpërthimi u gjurmua gjithashtu dhe u gjet që të shtrihej nga dhjetori 2019 deri në mars 2020, duke arritur kulmin në 2 shkurt, 2020.


Më të lexuarat