Secondary Adv

Nje doze e trete vaksine mund te jete e nevojshme

Share on Google+

Drejtori i Përgjithshëm i Pfizer Inc thotë se ai beson se njerëzit me siguri do të kenë nevojë për një dozë të tretë të vaksinës COVID-19.

 

Albert Bourla tha se një vaksinë e mundshme përforcuese do të administrohet gjashtë deri në 12 muaj pasi të jeni vaksinuar plotësisht. Bourla shtoi se ai mendon se është e mundur që njerëzit do të duhet të imunizohen kundër koronavirusit çdo vit.

Ka vaksina që janë si poliomieliti që mjafton një doze, dhe ka vaksina si gripi që ju nevojiten çdo vit, tha ai. Virusi Covid duket më shumë si virusi i gripit sesa virusi i poliomelitit. Kohët e fundit, të azhornuara nga provat klinike treguan se vaksina Pfizer ishte më shumë se 90 efektive në parandalimin e COVID 6 muaj pas dozës së dytë.

Sidoqoftë, nevojiten më shumë të dhëna për të përcaktuar nëse mbrojtja zgjat më shumë se 6 muaj. Pfizer dhe partneri i saj gjerman BioNTech filluan studimin e një doze të tretë të vaksinës së tyre në fund të shkurtit. Reagimi përforcues ka për qëllim mbrojtjen nga variantet e ardhshme, të cilat mund të jenë më mirë në shmangien e antitrupave nga vaksina sesa llojet e hershme të virusit.

Rreth 144 vullnetarëve do t'u jepet doza e tretë, kryesisht ata që morën pjesë në testimin fillestar të vaksinës në SHBA vitin e kaluar. Vaksina përdor një pjesë të kodit gjenetik të patogjenit të quajtur RNA i dërguar, ose ARN, për ta bërë trupin të njohë koronavirusin dhe ta sulmojë atë nëse një person infektohet.

Në vaksinë, e njohur si BNT162b2, mARN kodifikon për të gjithë proteinën spike të gjetur në pjesën e jashtme të virusit që ajo përdor për të hyrë dhe infektuar qelizat. Sidoqoftë, regjimi aktual i kompanisë me dy doza prodhoi një përgjigje më të dobët imune kundër variantit të Afrikës së Jugut.


Më të lexuarat