Secondary Adv

Inxhinieret krijojne bojen me te bardhe deri tani

Share on Google+

Inxhinierët në SHBA pretendojnë të kenë krijuar 'bojën më të bardhë deri tani', e cila ata thonë se do të ndihmojë në trajtimin e ngrohjes globale.

 

Veshja ultra e bardhë, e zhvilluar në Universitetin Purdue në Indiana, reflekton deri në 98.1% të rrezeve të diellit ndërsa dërgon nxehtësinë infra të kuqe. Aktualisht, bojërat në treg të dizajnuara për të refuzuar nxehtësinë reflektojnë vetëm diku midis 80 dhe 90% të rrezeve të diellit.

Ndërtesat në klimë të nxehtë të veshura me bojën e re do të qëndronin të freskët në mënyrë më efikase, duke zvogëluar nevojën për teknologjinë e kondicionimit të ajrit. Bojrat mund të ofrojnë një mënyrë miqësore me mjedisin për të zvogëluar fuqinë e nevojshme për t'i mbajtur ato vazhdimisht të ndezura në një mot të butë.

Ekipi i Universitetit Purdue tetorin e kaluar zbuloi një bojë të bardhë që reflekton 95.5% të dritës së diellit, por me 98.1%, ky version i ri është edhe më efektiv. Boja e bardhë e vitit të kaluar ishte një formulim i bërë nga karbonat kalciumi, një përbërje e bollshme në tokë që zakonisht gjendet në shkëmbinj dhe guaska.

Por ky version i ri përdor një përbërje kimike të quajtur sulfat bariumi. Nëse do të përdornit këtë bojë për të mbuluar një sipërfaqe çatie prej rreth 1.000 metra katrorë, ne vlerësojmë se mund të merrni një fuqi ftohjeje prej 10 kilovatësh, tha Xiulin Ruan, një profesor i inxhinierisë mekanike në Universitetin Purdue.

Kjo është më e fuqishme se kondicionerët qendrorë të përdorur nga shumica e shtëpive. Dy karakteristika i japin bojës bardhësinë e saj ekstreme, njëra është përqendrimi shumë i lartë i sulfatit të bariumit dhe karakteristika e dytë është se grimcat e sulfatit të bariumit janë të gjitha madhësi të ndryshme në bojë.


Më të lexuarat