Secondary Adv

Krijohet pajisja qe mat rrezikun nga Covid

Share on Google+

Një pajisje me madhësinë e një ore mund të analizojë djersën dhe shenjat e pikave të një stuhie citokine të afërt dhe vdekjeprurëse që shkaktohet nga Covid-19.

 

Fenomeni ndodh kur kimikatet në qarkullimin e gjakut, të quajtura citokina, shumohen shpejt dhe në mënyrë të pakontrolluar. Këto kimikate të vogla janë krijuar për të kufizuar dhe kontrolluar sistemin imunitar dhe kur shkojnë keq mund të çojnë në inflamacion dhe dëmtime të organeve.

Në fillim të pandemisë, mjekët njohën që pacientët që zhvilluan një 'stuhi citokine' ishin shpesh më të sëmurët dhe me rrezikun më të lartë të vdekjes. Studiuesit e Universitetit të Teksasit bënë shirita sensorë me antitrupa kundër shtatë proteinave pro-inflamatore dhe i testuan ato në 6 njerëz të shëndetshëm dhe 5 njerëz me grip, një virus tjetër që mund të shkaktojë një stuhi citokine.

Dy nga njerëzit e sëmurë treguan nivele të ngritura të citokinës ndërsa të gjithë pjesëmarrësit kishin citokina në djersën e tyre që korrespondonin me vlerat e pritura bazuar në hulumtimet e mëparshme. Një sistem paralajmërimi i hershëm do të lejonte mjekët të administronin steroidin shpejt, duke zvogëluar rrezikun që stuhia e citokinës do dilte jashtë kontrollit, thanë studiuesit.

Veçanërisht tani në kontekstin e COVID-19, nëse mund të monitoroni citokinat pro-inflamatore dhe t'i shihni ato të rriten, ju mund t'i trajtoni pacientët herët, madje edhe para se të shfaqin simptoma, tha autori i studimit Shalini Prasad.

Pajisja e ngjashme me orën e dorës mat nivelet e dy proteinave që rriten gjatë ndezjes së IBD dhe kur vishen në krah, djersa pasive përhapet në një shirit sensori.


Më të lexuarat