Secondary Adv

Studimi: Antitrupat nuk te mbrojne nga riinfektimi

Share on Google+

Të rinjtë që kanë qenë më parë të infektuar me koronavirus nuk do të mbrohen plotësisht nga ri-infektimi, sipas një studimi të ri.

 

Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai analizuan të dhënat për më shumë se 3,000 anëtarë të shëndetshëm të Korpusit Detar të SH.B.A. të moshës 18 deri në 20 vjeç. Ata zbuluan se rreth 10 përqind e atyre që ishin përfshirë në studim që ishin infektuar më parë me Covid-19 ishin infektuar përsëri.

Autorët e studimit paralajmëruan se pavarësisht infeksionit të mëparshëm dhe pranisë së antitrupave, vaksinimi është ende i nevojshëm për të rritur përgjigjet imune, për të parandaluar ri-infektimin dhe për të zvogëluar transmetimin. Ata shtuan se të rinjtë duhet të marrin vaksinën kur është e mundur.

Sipas studimit vëzhgues të kryer ndërmjet majit dhe nëntorit të vitit 2020, 19 nga 189 marinsa të infektuar me Covid morën përsëri virusin. Kjo u krahasua me infeksione të reja në 50% (1,079 nga 2,247) të pjesëmarrësve të cilët nuk ishin infektuar më parë me virusin. Megjithëse studimi ishte në rekrutë të rinj, të aftë, kryesisht meshkuj, studiuesit besojnë se rreziku i ri-infektimit do të zbatohet për shumë të rinj.

Ekipi tha se kontakti i ngushtë personal i kërkuar për trajnimin bazë ka të ngjarë të kontribuojë në një shkallë më të lartë të infeksionit në përgjithësi sesa gjetkë. Për shembull, një studim me katër milion njerëz në Danimarkë zbuloi se rreziku i infeksionit ishte pesë herë më i lartë tek njerëzit që nuk kishin pasur sëmundjen më parë.

Por studiuesit zbuluan se vetëm 0.65% e atyre që kishin pasur Covid-19 gjatë valës së parë të Danimarkës dolën përsëri pozitivë gjatë valës së dytë, krahasuar me 3.3% të njerëzve që testuan pozitiv pasi fillimisht ishin negativë.


Më të lexuarat