Secondary Adv

Tekstilet 3D mund te zevendesojne betonin ne ndertim

Share on Google+

Teknologjitë e reja tre-dimensionale të gërshetimit mund të revolucionarizojnë arkitekturën dhe të çojnë në ndërtesa më të lehta, më fleksibile. 

 

Tezgjahët e kompjuterizuar që mund të prodhojnë pëlhura 3D mund të çojnë në një lloj të ri të "arkitekturës së lakueshme", tha projektuesi. Tekstili është konstrukti më i lehtë dhe i fortë që mund të kesh, tha ajo. Pra, me këtë, ne mund të zëvendësojmë betonin dhe çimenton në industrinë e ndërtimit.

Gërshetimi 3D është në fillimet e tij, por tashmë është përdorur për të krijuar implante mjekësore nga poliesteri dhe për të formuar trupat e avionëve nga fijet e karbonit. Por teknologjia mund të shkallëzohej për të krijuar ndërtesa, argumentoi projektuesi.

Në fjalimin e saj stilistja Hella Jongerius ndau një pamje të hershme të shfaqjes dhe diskutoi se si ajo ka përdorur aplikacione të gërshetimit të teknologjisë së lartë. Gërshetimi 3D në veçanti, argumentoi ajo, mund të përdoret për të ndërthurur materialet e ndërtimit me fije diellore fotovoltaike dhe për të krijuar arkitekturë që i përgjigjet motit.

Teknologjia, e njohur gjithashtu si gërshetim multiaksial, mbështetet në tezgjah të përparuar që lejojnë që pëlhura të endet përgjatë akseve të ndryshme, si dhe krijimin e tekstileve 2D që mund të shpalosen në objekte 3D. Theshtë e ardhmja, tha Jongerius. Ju mund të bëni fasada ose panele diellore, tani që ne e dimë se si funksionon kjo teknikë.

Jongerius zbuloi se ajo po punon me studiuesit e universitetit për të përdorur energjinë elektrike të gjeneruar nga fijet diellore për të transformuar modulet e pëlhurave 2-dimensionale në forma 3D. Ajo parashikon që kjo lloj teknologjie mund të shkallëzohet për të krijuar ballkone me fuqi diellore, me fibra karboni që shpalosen automatikisht në ditë me diell.


Më të lexuarat