Secondary Adv

Hapet ne Portugali ura me e gjate e kembesoreve

Share on Google+

Ura e pezullimit për këmbësorët më e gjatë në botë hapet këtë të hënë në Portugali, dhe ajo do tu japë adrenalinë edhe aventurierëve më të mëdhenj.

  

Ura ka përmasa 516 metra (1,692 këmbë) e gjatë dhe është pezulluar 175 metra (574 këmbë) mbi një lumë. Eshtë quajtur ura 516 Arouca sepse ndodhet në qytetin e Arouca. Ura varet në kabllo çeliku të lidhur midis kullave të betonit në formë V dhe lidh brigjet e lumit Paiva.

Duhen gati 10 minuta të shkurtra për të kaluar, por ne supozojmë se do të duket shumë më gjatë pasi udhëtarët mund të kenë frikë për jetën e tyre. Ura që thyen rekorde zgjati disa vjet për t'u ndërtuar dhe u projektua nga studioja portugeze Itecons. Ajo u ndërtua nga Conduril dhe kushtoi rreth 2.8 milion dollarë.

Njerëzit e Arouca tani shpresojnë që ai do të sjellë turizëm në rajon që do të ringjallë ekonominë. Kalimi nëpër të do të jetë me siguri një përvojë e jashtëzakonshme dhe e paharrueshme. Ata që nuk kanë pasur ende mundësi të udhëtojnë, tani kanë një arsye shtesë për ta bërë këtë. Ura e re tani ka kapërcyer Urën e Pezullimit Charles Kuonen prej 494 metra të Zvicrës si ura e pezullimit për këmbësorët më e gjatë në botë.

Urat e Pezullimit kanë një histori të gjatë pasi ato janë disa nga urat e para të ndërtuara ndonjëherë nga njeriu. Shekulli i tetë pa mbërritjen e urave kineze të ndërtuara duke vendosur dërrasa midis çifteve të zinxhirëve të hekurt.

Sidoqoftë, vetëm në vitin 1808 u krijua ura moderne e varur kur një amerikan me emrin James Finley patentoi një sistem për pezullimin e një kuverte të ngurtë nga kabllot e një ure. Ky sistem tani siguron themelin mbi të cilin janë edhe urat më të mëdha që thyejnë rekorde.


Më të lexuarat