Secondary Adv

Kina raporton rastin e pare me gripin e shpendeve

Share on Google+

Një 41-vjeçar në provincën lindore të Kinës Jiangsu është konfirmuar si rasti i parë njerëzor i infeksionit me llojin H10N3 të gripit të shpendëve. 

 

Pacienti një banor i qytetit të Zhenjiang, u shtrua në spital në 28 Prill pasi zhvilloi ethe dhe simptoma të tjera, tha NHC në një deklaratë. Ai u diagnostikua me virusin e gripit të shpendëve H10N3 më 28 maj, thuhej në të, por nuk dha detaje se si njeriu ishte infektuar me virusin.

Njeriu ishte i qëndrueshëm dhe i gatshëm të dilte nga spitali. Vëzhgimi mjekësor i kontakteve të tij të ngushta nuk kishte gjetur ndonjë rast tjetër. H10N3 është një lloj patogjeni i ulët, ose relativisht më pak i rëndë, se virusi te pulat dhe rreziku i përhapjes së tij në një shkallë të gjerë ishte shumë i ulët, shtoi NHC.

Lloji nuk është "një virus shumë i zakonshëm", tha Filip Claes, koordinator rajonal i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë. Vetëm rreth 160 raste të virusit u raportuan në 40 vitet deri në 2018, kryesisht në zogj të egër ose shpendë uji në Azi dhe disa pjesë të kufizuara të Amerikës së Veriut, dhe asnjë nuk ishte zbuluar në pula deri më tani, shtoi ai.

Analizimi i të dhënave gjenetike të virusit do të jetë i nevojshëm për të përcaktuar nëse ai i ngjan viruseve më të vjetër ose nëse është një përzierje e re e viruseve të ndryshme, tha Claes. Shumë lloje të ndryshme të gripit të shpezëve janë të pranishme në Kinë dhe disa infektojnë në mënyrë sporadike njerëz, zakonisht ata që punojnë me shpendë.

Nuk ka pasur një numër të konsiderueshëm të infeksioneve njerëzore me gripin e shpendëve që kur lloji H7N9 vrau rreth 300 njerëz gjatë 2016-2017. Asnjë rast tjetër i infeksionit njerëzor me H10N3 nuk është raportuar më parë globalisht, tha NHC.


Më të lexuarat