Secondary Adv

Zbulohen 148 raste te efekteve anesore nga Pfizer

Share on Google+

Vaksina Pfizer është shkaku i mundshëm i inflamacionit të zemrës në një numër shumë i vogël njerëzish që marrin vaksinën, sipas Ministrisë së Shëndetësisë së Izraelit.

 

Analiza e shtrirjes së vaksinave atje zbuloi se kishte pasur 148 raste të miokarditit, emri mjekësor për ënjtjen në zemër, menjëherë pasi pacienti ishte vaksinuar.

Një total prej 275 rastesh janë zbuluar deri më tani nga rreth pesë milion njerëzve që morën Pfizer në Izrael, e cila ka pasur një nga daljet më të suksesshme në botë të vaksinave. 127 të tjerët mendohet të kenë ndodhur më vonë, kështu që një lidhje ishte e paqartë. Kjo ishte ekuivalente me vetëm 0.005 % të marrësve, ose një në 20,000 njerëz.

Për 148 raste 'ndoshta' të lidhura me vaksinën, shkalla ishte 0.003%, edhe pse gjysma  e tyre kishin probleme të tjera themelore shëndetësore. Pfizer tha se nuk kishte parë një normë më të lartë të gjendjes gjatë provave të saj klinike sesa do të pritej në popullatën e përgjithshme.

Lidhja e sëmundjes me vaksinën është e komplikuar sepse shpesh nuk shkakton simptoma dhe zhduket vetvetiu dhe mund të shkaktohet nga infeksioni viral kështu që koronavirus mund ta shkaktojë atë sesa vaksina. Miokarditi është një gjendje në të cilën muskujt e zemrës fryhen, gjë që ndikon në aftësinë e tij për të pompuar gjak, zakonisht duke e bërë atë më të dobët.

Burrat e moshës 16 deri në 30 vjeç përbënin shumicën dërrmuese të rasteve, tha Ministria e Shëndetësisë e Izraelit, por 95 % përqind e tyre kishin raste të lehta. Izraeli është ende duke ecur përpara me planet për të vaksinuar fëmijët e moshës 12 deri në 16 vjeç, pasi koordinatori i tij për pandeminë tha se rreziku nga virusi tejkalon çdo shqetësim mbi vaksinën.


Më të lexuarat