Secondary Adv

Pajisja qe teston Covid permes nuhajtes

Share on Google+

Teknologjia e re synon të përshpejtojë testimin e koronavirusit duke 'nuhatur' zgavrën e hundës së pacientit dhe duke prodhuar një diagnozë në vetëm 80 sekonda.

 

Shkencëtarët në Institutin e Shkencës Weizmann në Izrael hartuan një pajisje elektrike të shtypur në 3D që analizon aromat e kimikateve tek të infektuarit me COVID-19. I quajtur Pen3, instrumenti përbëhet nga një tub i gjatë i pajisur me sensorë, i cili futet në vrimën e hundës për të analizuar zgavrën.

Algoritmet nuhatin rreth hundës dhe kthejnë zbulimin në kohë reale të infeksioneve COVID-19, dhe me saktësi 94 përqind. Udhëheqësi i projektit tha në një deklaratë: Hunda elektronike gjeneron një model në çdo erë, karakterizon erën e COVID-19. Ne po e mësojmë atë të nuhasë koronavirusin.

Studiuesit e trajnuan Pen3 për të identifikuar përbërjet organike të paqëndrueshme (VOCs) në zgavren e hundës. Testimi u bë në 503 persona dhe Pen3 ishte në gjendje të identifikonte saktë 27 me koronavirus. Çdo sëmundje ka erë sepse ato ndryshojnë proceset metabolike.

Metabolitet kanë erë, shpjegon Sobel. Sobel dhe ekipi i tij parashikojnë që teknologjia të përdoret për të provuar tubime të mëdha dhe brenda aeroporteve për të shkurtuar kohën e pritjes në vendet e tjera të testimit.

Teknologjia tërheq frymëzim nga puna e mëparshme që zbuloi se qentë janë të aftë të nuhatin infeksionet. Çuditërisht, qentë janë në gjendje të zbulojnë deri në 94 për qind të rasteve, duke i bërë ato dukshëm më të sakta sesa testet e shpejta.


Më të lexuarat