Secondary Adv

Zbulohet nje tjeter variant shqetesues i Covid

Share on Google+

Mutacioni i fundit i koronavirusit për të ngritur shqetësime ka qenë i lidhur me Nepalin, i cili është goditur nga infeksionet që vijnë nga shpërthimi në Indi.

 

Ka mijëra variante të koronavirusit që shkaktojnë Covid-19, por autoritetet e shëndetit publik përqendrohen vetëm në ato që kanë mutacione me pamje shqetësuese ose janë dukshëm më të rrezikshme. Përhapja shkatërruese në Indi është përhapur edhe në Nepal.

Vendi nuk bën shumë renditje gjenomike, por midis varianteve të identifikuara, ekziston të paktën një rast i variantit Delta, i gjetur në Indi, që mbart një mutacion të quajtur K417N. I njëjti variant është gjetur në shumë vende duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, Portugalinë, SHBA dhe Indinë.

Megjithatë, nuk është e qartë se nga e ka origjinën varianti. Në tërësi, 91 raste janë regjistruar në bazën e të dhënave të koronavirusit Gisaid. Kur sekretari i transportit në MB, Grant Shapps, hoqi Portugalinë nga "lista e gjelbër" e udhëtimit të Anglisë, ai përmendi normat në rritje të pozitivitetit dhe "një lloj mutacioni Nepal të variantit Indian që është zbuluar.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka hartuar një sistem emërtimi për variantet e koronavirusit në mënyrë që të mos stigmatizohen vendet ku zbulohen së pari. Variantet mund të gjenden së pari në vendet që bëjnë renditjen më gjenomike.

I njëjti mutacion K417N gjendet në variantin Beta i zbuluar për herë të parë në Afrikën e Jugut. Varianti Beta është një shqetësim sepse provat sugjerojnë se ai është pjesërisht rezistent ndaj vaksinave të bazuara në virusin origjinal të pandemisë, dhe ndaj imunitetit të fituar nga infeksioni i mëparshëm Covid.


Më të lexuarat