Secondary Adv

Shpjegimi i pare shkencor mbi origjinen e Covid

Share on Google+

Dy ekspertë amerikanë kanë thënë se renditja gjenomike e COVID-19 sugjeron fuqimisht se virusi është prodhuar brenda një laboratori kinez.

 

Dr. Stephen Quay dhe Richard Muller, bënë pretendimin në The Wall Street Journal, në mes të spekulimeve në rritje se koronavirusi doli nga Instituti i Virologjisë Wuhan (WIV).

Arsyeja më bindëse për të favorizuar hipotezën e rrjedhjes së laboratorit bazohet fort në shkencë, shkruan ekspertët, duke deklaruar se 'COVID-19 ka një gjurmë gjenetike që nuk është vërejtur kurrë në një koronavirus natyror.

Quay dhe Muller pohojnë se laboratori Wuhan ishte i njohur për kryerjen e hulumtimeve 'të fitimit të funksionit', ku shkencëtarët 'me qëllim mbingarkonin viruse për të rritur vdekshmërinë'. COVID-19 ka sekuencën e gjenomit 'CGG-CGG', një nga 36 modelet e sekuencave.

Ky kombinim përdoret zakonisht nga shkencëtarët në hulumtimin e përfitimit të funksionit, por përndryshe konsiderohet jashtëzakonisht 'i rrallë'. Ekspertët pohojnë se asnjë koronavirus që ndodh natyrshëm, siç është SARS ose MERS, nuk ka pasur ndonjëherë një kombinim CGG-CGG.

Kombinimi CGG-CGG nuk është gjetur kurrë natyrshëm. Kjo do të thotë që metoda e zakonshme e viruseve që marrin aftësi të reja, të quajtura rikombinim, nuk mund të funksionojë këtu, shkruajtën ata. Një virus thjesht nuk mund të marrë një sekuencë nga një virus tjetër nëse ajo sekuencë nuk është e pranishme në ndonjë virus tjetër.

Në esenë e re, Quay dhe Muller vazhdojnë të deklarojnë se ata që besojnë se COVID-19 filloi duke u transferuar nga kafshët tek njerëzit 'duhet të shpjegojnë pse ndodhi të zgjidhte kombinimin e tij më pak të preferuar: CGG-CGG.


Më të lexuarat