Secondary Adv

Aspirina nuk kryen asnje efekt ndaj Covid

Share on Google+

Dhënia e aspirinës për pacientët e sëmurë kritik me Covid nuk rrit shanset e tyre për të mbijetuar, zbuloi një studim i madh.

 

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit shpresonin se holluesi i lirë i gjakut do të funksiononte sepse ul rrezikun e mpiksjes së gjakut, një ndërlikim i zakonshëm dhe vdekjeprurës i virusit. Por rezultatet nga prova RECOVERY, një nga studimet kryesore të ilaceve në botë për koronavirusin,kanë rrëzuar teorinë.

Profesori Peter Horby, një nga studiuesit kryesorë, gjithashtu tha se nuk kishte prova që një pacient i infektuar kishte më pak të ngjarë të kishte nevojë për një ventilator pasi kishte marrë aspirinë. Profesori Horby, një ekspert i sëmundjeve infektive në Oksford, pretendoi se kishte një 'rritje të vogël' në gjasat që pacientët të dilnin të gjallë.

Por ai tha se 'kjo nuk duket të jetë e mjaftueshme për të justifikuar përdorimin e saj të gjerë për pacientët e shtruar në spital me Covid'. Procesi i RECOVERY ka qenë një nga më të suksesshmit për gjetjen e trajtimeve dhe provoi se deksametazoni ul rrezikun e vdekjes.

Steroidi 5 paund është kredituar tani për shpëtimin e qindra mijëra jetëve në të gjithë botën. Studiuesit kishin qenë me shpresë se aspirina mund të funksionojë duke ulur rrezikun që pacientët të marrin mpiksje të rrezikshme gjaku.

Ka pasur një sugjerim të fortë që mpiksja e gjakut mund të jetë përgjegjëse për përkeqësimin e funksionit të mushkërive dhe vdekjen në pacientët me Covid të rëndë. Aspirina është e lirë dhe përdoret gjerësisht në sëmundje të tjera për të zvogëluar rrezikun e mpiksjes së gjakut, kështu që është zhgënjyese që nuk pati një ndikim të madh për këta pacientë.


Më të lexuarat