Secondary Adv

Toka ka tashme zyrtarisht 5 oqeane

Share on Google+

Hartografët në National Geographic më në fund kanë njohur Oqeanin Jugor të Antarktidës në hartat e tyre, duke e çuar numrin e oqeaneve të Tokës në pesë.

 

Shoqëria, e cila ka lëshuar harta të botës që nga viti 1915, njoftoi publikisht politikën e tyre të re dje, që të përkojë me Ditën Botërore të Oqeanit. National Geographic e ka përcaktuar oqeanin si të lidhur nga rryma që rrjedh përreth Antarktidës, me një arritje më veriore deri në paralelin e 60-të në jug.

Oqeani Jugor bashkohet me Arktikun, Atlantikun, Indianin dhe Paqësorin në listat e tyre, megjithëse statusi i trupit rrethues të Antarktidës mbetet i kontestuar ndërkombëtarisht. National Geographic shpreson që hartat e tyre të rishikuara do t'i ndihmojnë njerëzit të mendojnë ndryshe për Oqeanin Jugor, duke inkurajuar kështu ruajtjen e tij.

Oqeani Jugor është njohur prej kohësh nga shkencëtarët, shpjegoi gjeografi i National Geographic. Por sepse kurrë nuk ka pasur marrëveshje në nivel ndërkombëtar, ne kurrë nuk e kemi njohur atë. Eshtë një lloj zhveshjeje gjeografike në disa mënyra, shtoi ai. Ne e kemi etiketuar gjithmonë, por e kemi etiketuar pak më ndryshe [se oqeanet e tjerë].

Ky ndryshim ishte duke ndërmarrë hapin e fundit dhe duke thënë që ne duam ta njohim atë për shkak të ndarjes së tij ekologjike. Më parë, ata i kishin kategorizuar ujërat përreth Antarktidës si zgjatime të ftohta, jugore të Oqeaneve Atlantike, Indiane dhe Paqësore. Sidoqoftë, shkencëtarët dhe anëtarët e shtypit gjithnjë e më shumë po përdorin dhe popullarizojnë termin 'Oqeani Jugor'.

Vendimi i shoqërisë për ta njohur atë buron nga një njohje e rrymës së dallueshme dhe të shpejtë të qarkut antarktik që rrethon kontinentin më jugor. Ata gjithashtu morën parasysh ekosistemin unik detar të gjetur në ujërat e ftohta të Oqeanit Jugor.


Më të lexuarat