Secondary Adv

Zhvillohet teleskopi me i qarte deri me tani

Share on Google+

Një mikroskop me fuqi kuantike që mund të zmadhojë struktura të vogla me 35% më shumë qartësi mund të jetë një hap i madh për kërkimet mjekësore.

 

Studiuesit nga Universiteti i Queensland krijuan pajisjen, e cila është e aftë të zbulojë struktura biologjike që përndryshe do të ishte e pamundur të shiheshin. Në mënyrë të veçantë, ai mund të imazhojë qelizat biologjike dhe objekte të tjera në një shkallë mikrometër (μm), domethënë 70 herë më të vogla se trashësia e qimeve të njeriut.

Ajo operon duke përdorur gërshetimin kuantik, efektin të cilin fizikanti Albert Einstein e quante dikur si 'ndërveprime drithëruese në distancë'. Dizajni i ri i mikroskopit është sensori i parë i bazuar në ngatërresa, i aftë të tejkalojë teknologjinë ekzistuese, të bazuar në fizikë.

Ky fenomen sheh që grimcat që janë 'ngatërruar' sillen sikur janë të lidhura, edhe kur ndahen, që do të thotë se veprimet e njërës ndryshojnë sjelljen e tjetrës. Tradicionalisht, performanca e mikroskopëve të bazuar në dritë ka qenë e kufizuar nga mënyra sesi drita ekziston si pako energjie diskrete të quajtura fotone.

Ndërsa fotonet emetohen nga një burim (si lazeri, për shembull) në kohë të rastësishme, drita i nënshtrohet të ashtuquajturës 'zhurmë e shkrepur', e cila kufizon ndjeshmërinë dhe rezolucionin. Mënyra normale për të kapërcyer këtë kufi është rritja e intensitetit të dritës, duke rezultuar në më shumë fotone dhe një mesatare nga luhatjet statistikore.

Me mostrat biologjike, ngritja e intensitetit të dritës në të vërtetë mund të dëmtojë objektin që shihet në mikroskop, duke mposhtur objektivin. Përdorimi i fotoneve të ngatërruar, lejon që të rikuperohen më shumë informacione për një foton të vetëm, që do të thotë që zhurma mund të zvogëlohet pa rritur intensitetin e dritës.


Më të lexuarat