Secondary Adv

Studimi: Covid nuk merret permes siperfaqeve

Share on Google+

Ndërsa koronavirusi mund të jetë në gjendje të mbijetojë në shtretër, dysheme dhe sipërfaqe të tjera pranë pacientëve, nuk ka gjasa të kalojë te një person tjetër.

 

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në San Diego analizuan sipërfaqet në dhomat e pacientëve me COVID para, gjatë dhe pasi ishin zënë, duke gjetur SARS-CoV-2, virusin që shkaktoi COVID-19, në rreth 13% të mostrave.

Askush nga punonjësit e kujdesit shëndetësor që kujdesen për pacientët në studim nuk rezultoi pozitiv, megjithëse preknin shpesh ato sipërfaqe, duke sugjeruar që transmetimi sipërfaqësor është i rrallë dhe se pajisjet mbrojtëse personale (PPE) funksionojnë.

Rezultati gjithashtu tregoi një lidhje të re midis koronavirusit dhe një lloj mikrobi që mund të lidhet me sëmundje kardiovaskulare dhe COVID të rëndë. Në fillim të pandemisë, ekspertët e shëndetit publik paralajmëruan të jemi të kujdesshëm ndaj transmetimit sipërfaqësor, i cili është kur virusi përhapet përmes grimcave që qëndrojnë mbi dorezat e derës, tryezat dhe sendet e tjera të zakonshme.

Tani, ekspertët kanë mësuar se transmetimi sipërfaqësor është një fenomen i rrallë për koronavirusin. Në vend të kësaj, virusi zakonisht përhapet përmes ajrit, ose përmes grimcave më të mëdha të lëshuara kur një person i infektuar teshtin ose kollitet, ose përmes grimcave më të vogla që mund të kalojnë në distanca më të gjata.

Studimi i ri shton provat se transmetimi sipërfaqësor është i rrallë dhe siguron një pasqyrë të re se si koronavirusi ndan hapësirën me bakteret.


Më të lexuarat